x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Elon Musk se pregătește de zborul pe Marte. SpaceX a lansat prototipul Starhopper

Elon Musk se pregătește de zborul pe Marte. SpaceX a lansat prototipul Starhopper

28 Aug 2019   •   12:15
Elon Musk se pregătește de zborul pe Marte. SpaceX a lansat prototipul Starhopper

Prototipul rachetei de testare Starhopper produsă de SpaceX, compania lui Elon Musk, s-a ridicat în aer și a zburat până la altitudinea de 150 de metri. Acest succes este un pas înainte pentru omul de afaceri sud-american care vrea să dezvolte un sistem prin care oamenii să poată călătorii pe planeta Marte.

Acesta a fost al doilea test pentru Starhopper, care a efectuat primul său zbor luna trecută, plutind în aer timp de câteva secunde, înainte de a reveni pe sol. Acel test a fost conceput pentru a atinge altitudinea de circa 20 de metri. Într-un mesaj publicat pe Twitter pe 25 iulie , Elon Musk a precizat că zborul a reprezentat un succes şi s-a declarat bucuros de faptul că "un turn de apă poate să zboare", referindu-se la forma robustă şi rotunjită a prototipului. 

Dispozitivul lansat acum este un vehicul de testare a motorului Raptor, care va fi inclus în prototipuri mai sofisticate. Racheta a fost scoasă din funcțiune după efectuarea testului, iar piesele sale componente vor fi utilizate în cadrul altor vehicule, în contextul în care SpaceX şi-a intensificat activitatea la proiectul Starship, viitoarea rachetă care va fi construită pentru a transporta echipaje umane pe Marte. 

SpaceX a lucrat în 2018 la proiectul Starhopper în uzina sa  din Boca Chica, aflată în sudul statului Texas, înainte ca Elon Musk să anunţe lucrul la acest prototip spre sfârşitul anului trecut şi să dezvăluie diverse detalii despre acesta în ianuarie 2019. 
Prototipul Starhopper seamănă cu un glonţ cu forma unui tub din oţel inoxidabil. Dar, în ianuarie, Elon Musk a spus că vânturile puternice au avariat vârful acestui dispozitiv. Inginerii de la SpaceX au decis să nu îl înlocuiască şi au făcut teste fără vârful conului, oferind astfel prototipului de rachetă forma unui turn de apă. 
Compania construieşte și alte prototipuri ale navei sale spaţiale care va fi lansată spre Marte în fabricile din Boca Chica şi Cocoa Beach (Florida). Acestea vor fi echipate cu cel puţin trei motoare Raptor fiecare, alimentate cu metan şi oxigen lichid. 
Cele două echipe vor construi "simultan dispozitive concurente" în uzinele lor, pentru "a vedea care dintre fabrici este mai eficientă", a dezvăluit Elon Musk într-un mesaj publicat pe Twitter în luna mai. "Răspunsul este că ambele ar putea fi eficiente", a adăugat el. 

Planurile SpaceX de a ajunge pe Marte au reprezentat de multă vreme piatra de temelie a acestei companii - angajaţii au purtat recent tricouri pe care fusese imprimat mesajul "Ocuppy Mars" ("Ocupaţi Marte"), iar în magazinul online al companiei americane au început să fie vândute tricouri cu mesajul "Nuke Mars" ("Bombardaţi Marte cu bombe nucleare"), care face trimitere la teoriile formulate de Elon Musk pe Twitter în legătură cu felul în care "Planeta Roşie" ar putea fi încălzită. 

Într-o etapă viitoare, SpaceX doreşte să înlocuiască racheta sa de lucru Falcon 9, noua rachetă Falcon Heavy şi capsula Dragon cu viitoarea navă spaţială Starship Mars şi lansatorul spaţial Super Heavy.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: zbor pe marte elon musk