x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Emoţiile unui robot inimos

Emoţiile unui robot inimos

09 Aug 2008   •   00:00

Un robot sensibil, care se supără dacă îl cerţi sau se linişteşte dacă îl mîngîi, încearcă să ne acomo­deze cu ideea că şi roboţii simt. Cît de sensibili putem fi noi la emoţiile unui robot rămîne de văzut.



Un robot sensibil, care se supără dacă îl cerţi sau se linişteşte dacă îl mîngîi, încearcă să ne acomo­deze cu ideea că şi roboţii simt. Cît de sensibili putem fi noi la emoţiile unui robot rămîne de văzut.


Umanizarea roboţilor este un subiect despre care se vorbeşte tot mai mult, tema fiind deja pe cale să părăsească domeniul ­science-fiction-ului. De la Pinochio la A.I. (Inteligenţă Artificială), povestea copilului "artificial" incită imaginaţia ­copiilor, dar şi a cercetătorilor din domeniul roboticii. O abordare inedită a acestui subiect este reprezentată de "Robotul cu Inimă", o păpuşă care prezintă caracteristici ­robotice, construită de o echipă de specialişti ai Universităţii Angliei de Vest. Robotul cu ochi blînzi reacţionează la zgomote şi agitaţie, devenind mai "nervos" şi accentuîndu-şi ritmul bătăilor inimii. Da, al inimii, pentru că nu degeaba i se spune "Robotul cu inimă".  

EMOTIV. În pieptul robotului, în partea stîngă, poate fi văzută inima sa roşie, capabilă să îşi intensifice sau să îşi încetinească ritmul bătăilor în funcţie de felul în care este tratat de oameni şi de caracteristicile mediului în care se află. Cu o înălţime de pînă în 90 de centimetri, robotul are reflexe autonome şi pare că respiră, clipeşte şi te poate strînge de mînă, asemenea unui copil. Cercetătorii intenţionează să lărgească gama de emoţii de care să fie capabil robotul, pînă acolo unde îşi va putea pune chiar şi probleme de etică legate de crearea maşinilor de tipul său. O întrebare care se pune este dacă gadget-urile emotive ne vor ajuta să comunicăm mai bine între noi sau ne vor obosi cu "nevoile" lor.  


Parteneriat


Viitorul roboţilor a fost subiectul de discuţie al unei întîlniri comune a cercetătorilor europeni şi japonezi din domeniu. Specialiştii au discutat despre cele mai mari provocări cărora trebuie să le facă faţă, una dintre ele fiind dotarea roboţilor cu un mers elegant, natural. Au fost făcute în acest sens demonstraţii ale unor noi abordări ale problemei. Un alt subiect de interes ma­jor a fost dotarea roboţilor cu abilitatea de a se adapta şi de a învăţa din greşeli atunci cînd vine vorba despre interpretarea me­diului în care acţionează.      


Energie solară şi cînd e înnorat

Energia solară ar putea depăşi în cu­rînd stadiul de soluţie marginală la proble­mele legate de găsirea unor re­sur­se noi de energie. Cercetătorii de la MIT (Mas­sachusetts Institute of Technology) au gă­sit rezolvarea celei mai mari bariere în ca­lea folosirii pe scară largă a energiei so­la­re: o metodă ieftină şi eficientă de stocare a acesteia pentru a putea fi folosită şi cînd soarele nu se arată pe cer. Inspirată din pro­cesul de fotosinteză al plantelor, metoda foloseşte o serie de noi catalizatori ac­ce­sibili care realizează obţinerea în stare gazoasă a oxigenului şi hidrogenului din apă cu elibe­rarea de energie.    

Un alt internet pentru cercetători

Mai mulţi cercetători lucrează la un nou concept de internet, cu o nouă arhi­tec­tură a infrastructurii. Noua reţea ur­mea­ză să funcţioneze pentru început ca un mediu de experimentare a noilor idei din domeniul tehnologiei informaţiei, evi­tîn­du-se afectarea bunei funcţionări a in­ter­netului. GENI, o organizaţie care are ca obiect principal de activitate inovaţiile din domeniul reţelelor de comunicaţii, va rea­liza prototipurile necesare pentru noua re­ţea. Pentru testarea lor va fi folosită o lă­ţime de bandă care asigură o conexiune de mii de ori mai rapidă decît conexiunile standard de tip broadband.  

Vom ţine imagini 3D în palmă

Japonezii au pus la punct un gadget care ar putea permite oamenilor să ţină în palme imagini tridimensionale, fie că sînt ale unor persoane sau ale unor obiecte pre­ferate. gCubik, aşa cum a fost denumit dispozitivul, aflat încă în stadiul de proto­tip, constă într-un cub cu latura de aproximativ 9 centimetri şi conţine trei ecrane de tip LCD şi mai multe şiruri de mici len­tile care permit afişarea imaginilor 3D fă­ră a fi nevoie de ochelari speciali pentru a fi văzute. Cei care au conceput gadgetul vor ca pe viitor imaginile afişate să poată fi şi dinamice, iar personajele redate prin această metodă să aibă şi posibilitatea de a emite sunete.

×
Subiecte în articol: zoom it