x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Endeavour s-a desprins de ISS. Vezi imagini de la decuplare.

Endeavour s-a desprins de ISS. Vezi imagini de la decuplare.

30 Mai 2011   •   06:47
Endeavour s-a desprins de ISS. Vezi imagini de la decuplare.

Naveta Endeavour avand la bord un echipaj format din sase astronauti s-a desprins noaptea trecuta de Statia Spatiala Internationala si si-a inceput drumul spre Pamant. Endeavour urmeaza sa aterizeze miercuri dimineata, la capatul unei misiuni de 16 zile si va trece in inventarul unui muzeu californian. In cele 12 zile si 22 de ore petrecute pe ISS, membrii echipajului lui Endeavour au efectuat patru iesiri in spatiu pentru a finaliza asamblarea partii americane a avanpostului orbital de 100 de miliarde de dolari, instalat pe orbita incepand din 1998.

Principalul obiectiv al misiunii pe cale sa se incheie a fost transportarea si instalarea pe ISS a unui urias detector de raze cosmice, in cadrul unui experiment in valoare de 2 miliarde de dolari dedicat investigarii Universului "invizibil" si explicarii inceputurilor Universului.

Acest spectrometru este cel mai scump dispozitiv transportat vreodata de o naveta spatiala.

"Acest spectrometru are aceasi importanta ca si telescopul spatial Hubble", a declarat astronautul Gregory Chamitoff inainte de lansarea navetei Endeavour. "Va fi de departe cel mai mare, cel mai scump si cel mai important aparat stiintific de pe statia orbitala", mai adauga el.

Fizicianul Phil Schewe explica de asemenea ca acest experiment face parte din deja traditia de secole a oamenilor de stiinta de a explora partile componente ale materiei, de la elementele chimice la atomi si apoi la particulele subatomice.

"Este doar o incercare de a raspunde vechilor intrebari: De ce exista materie si ce este materia?", a precizat Schewe, reprezentant al Institutului American pentru Fizica (American Institute of Physics).

Ultima lansare a unei navete spatiale americane - Atlantis - a fost stabilita pentru 8 iulie. Prevazut initial pentru 28 iunie, ultimul zbor al unei navete a fost amanat din cauza intarzierii cu doua saptamani - pe 16 mai - a lansarii lui Endeavour ca urmare a unei probleme la sistemul electric.

Lansarea navetei Atlantis spre ISS, al 135-lea si ultimul zbor al unei navete din actuala clasa de vehicule spatiale americane, este prevazuta pentru 8 iulie ora 15:40 GMT de la Centrul Spatial Kennedy de langa Cape Canaveral (Florida). Atlantis va avea la bord patru astronauti care au mai zburat in spatiu. Este a 33-a misiune a navetei Atlantis si al 37-lea zbor al unei navete pentru extinderea ISS.

×