x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Enigmatica Malva

Enigmatica Malva

de Vasile Surcel    |    30 Aug 2008   •   00:00

Specialiştii Muzeului Olteniei anunţă o descoperire arheologică excepţională: posibilele vestigii ale oraşului antic Malva, construit de cuceritorii romani pe teritoriul provinciei Dacia Malvensis.

Specialiştii Muzeului Olteniei anunţă o descoperire arheologică excepţională: posibilele vestigii ale oraşului antic Malva, construit de cuceritorii romani pe teritoriul provinciei Dacia Malvensis.

 
Izvoarele antice spun că, la încheierea celor două războaie, împăratul Traian a împărţit Dacia în două zone administrative: Dacia Superior şi Dacia Inferior. Ceva mai tîrziu, probabil pe timpul împăratului Marcus Aurelius, divizarea a fost refăcută în trei zone diferite: Dacia Apulensis, D. Porolisensis şi D. Malvensis. Despre primele două se ştie că se aflau în Transilvania, în jurul oraşelor antice Apulum (actualmente Alba-Iulia) şi Porolissum (actualmente Moigrad, jud. Sălăj). În schimb, despre Dacia Malvensis nu se prea ştie mare lucru. Doar că se afla, probabil, undeva pe teritoriul actual al Olteniei. Iar despre locul unde se afla capitala ei nu se ştie chiar nimic. Potrivit specialiştilor, cele trei Dacii romane (Apulensis, Porolissensis şi Malvensis) trebuie considerate mai curînd “districte” fiscale, care reflectau domeniile de competenţă ale unor înalţi funcţionari ai Imperiului: “procuratorii” financiari.

 
IZVOARELE ANTICE. Singura informaţie privitoare la provincia Dacia Malvensis provine dintr-un document antic găsit la Roma. Este vorba despre o inscripţie referitoare la M. Macrinus Avitus Catonius Vindex. Din ea rezultă că, în anul 169, acest Viondex a fost numit “Procurator provinciae Daciae Malvensis”. În rest... nimic altceva. Asta pînă de curînd, cînd cercetările efectuate de specialiştii Muzeului Olteniei pe situl arheologic de la Cioroiul Nou au dus la ipoteza că acolo s-ar putea să fi fost cîndva Malva, neştiuta capitală a Daciei Malvensis. Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei, ne-a declarat că cercetările arheologilor din ultimul timp au delimitat un sit arheologic vast, cu o suprafaţă de cîteva zeci de hectare. Urmele au apărut atît prin cercetarea pe teren, cît şi pe fotografiile aeriene făcute în zonă.

 
ANTICHITĂŢILE DE LA CIOROIU NOU. Situl arheologic se află în partea de est a satului Cioroiu Nou. Zona sa de protecţie include însă o mare parte din localitate, aproximativ 30 de hectare. Dar zona de interes arheologic este mai vastă şi include localităţile Cioroiu Nou, Cioroiaşi, Cetăţuia şi Perişor. Este vorba despre un sit arheologic deosebit de complex, care conţine mai multe etaje de locuire. Cel mai vechi este din Epoca Bronzului aprox. 2000 î.Hr. Următoarele aparţin secolelor ll-lll d.Hr. şi aparţin perioadei de stăpînire romană. Arheologii au descoperit că în jurul anului 245, probabil pe fondul unor atacuri ale dacilor liberi, aşezarea a fost distrusă parţial. Ulterior a fost  refăcută sub forma unei fortificaţii de mari dimensiuni. Anul acesta, primul sezon de săpături, încheiat la 1 august, va fi urmat de un al doilea, după 1 septembrie. În timpul săpăturilor s-au identificat urme de fortificaţie militară, vestigiile unui templu precum şi o necropolă. Acestora li se adaugă rămăşiţele unor Therme (băi romane) şi ale unor clădiri administrative. Luxul adus peste tot de romani este dovedit şi aici de faptul că, în aceste clădiri, încălzirea se făcea printr-o instalaţie sofisticată, amplasată în podele. Săpăturile au mai scos la iveală numeroase  fragmente de statui, unelte şi arme din fier şi bronz, podoabe şi inscripţii, din păcate incomplete. De una dintre acestea sînt legate şi speranţele arheologilor, privitoare la identificarea anticei capitale Malva. Inscripţia respectivă făcea parte dintr-un grup statuar dedicat de un anume Marcus Obelius Maximus atît locuitorilor aşezării, cît şi lui Hercule. Ghinionul face ca, exact în locul în care ar fi trebuit să se afle numele localităţii, statuia a fost spartă, iar singurele litere păstrate din acel nume sînt “VEZIUM”, despre care arheologii speră să aparţină cuvîntului “MALVEZIUM”, transcriere romană a numelui purtat cîndva de capitala Daciei Malvensis. În acest moment, fragmentul de inscripţie antică este analizat de epigrafiştii Muzeului Olteniei, specializaţi în descifrarea vechilor inscripţii romane. Arheologul Dorel Bondoc, care coordonează lucrările de cercetare a sitului de la Cioroiu Nou, ne-a declarat că identificarea vechii aşezări de acolo cu antica Malva este deocamdată în faza de ipoteză. “În favoarea ei pledează atît dimensiunile aşezării, cît şi semnificaţia cu totul deosebită a relicvelor descoperite pe teren.” În afară de aspectele sale strict ştiinţifice, “cazul” Cioroiu Nou pune în evidenţă o direcţie nouă în abordarea salvării vechilor vestigii istorice din ţara noastră. Concret, în acest caz, o parte din pămîntul pe care se află situl arheologic de acolo a fost cumpărat de “AlexisProject”, un ONG care apoi a pus terenul la dispoziţia arheologilor. Iar specialiştii, dar şi autorităţile locale afirmă că şantierul de la Cioroiu Nou nu s-ar fi putut dezvolta fără implicarea acestei organizaţii neguvernamentale.

 

Vestigii

Săpăturile efectuate pînă acum la Cioroiu Nou au scos la lumină vestigiile spectaculoase ale unei aşezări romane din secolele ll-lll d. Hr. Este vorba despre urmele unor fortificaţii, ale unui templu şi probabil a unei “Villa Rustica”. Imaginea reconstituită a acesteia (dreapta sus) ne arată o reşedinţă deosebit de luxoasă pentru acel timp. Acolo s-au mai găsit şi  numeroase arme, obiecte de podoabă şi inscripţii antice. Iar fragmentele unei statui din marmură (sus centru) par să indice că la Cioroiul Nou a existat cîndva un important oraş antic. În cazul în care săpăturile vor aduce la lumină vestigii îndeajuns de concludente, care vor confirma “ipoteza Malva”, specialiştii intenţionează să realizeze acolo un parc arheologic spectaculos, similar celor care funcţionează deja în străinătate.

×