x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Europeanul Columbus

Europeanul Columbus

de Jurnalul National    |    31 Ian 2008   •   00:00

O dată cu lansarea navetei Atlan­tis, de la Centrul Spa­ţial Kennedy al NASA, Agenţia Spaţială Europeană va ataşa Laborato­rul Colum­bus Staţiei Spaţiale Interna­ţio­nale.

O dată cu lansarea navetei Atlan­tis, de la Centrul Spa­ţial Kennedy al NASA, Agenţia Spaţială Europeană va ataşa Laborato­rul Colum­bus Staţiei Spaţiale Interna­ţio­nale. Co­lumbus este momentan cea mai impor­tantă misiune europeană, iar o dată ce va fi lansat, ataşat la Staţia Spaţială şi verificat, Agenţia Spaţială Europeană va deveni un partener activ în operaţiunile şi utilizările singurului avanpost permanent al omenirii în spaţiu. Columbus va fi monitorizat de la Centrul de Control Columbus din Germania. 

 

Gigantul furtunos

Evenimente recente petrecute pe Jupiter au ajutat meteorologii şi astronomii să înţeleagă mecanismul vremii pe cea de-a cincea planetă de la Soare, anunţă Space.com. În atmosfera lui Jupiter s-au format două fâşii de nori ce s-au întins până la 2.000 de kilometri într-o singură zi. Întrebarea astronomilor era: vremea de pe Jupiter este influenţată de lumina Soarelui sau de căldura internă a pla­netei? Chiar dacă norii sunt un complet mister, astronomii neştiind din ce sunt formaţi, locul acestora a confirmat ideea că vremea este influenţată de căldura internă a planetei.

 

Musafiri spaţiali

Astronomii de la Observatorul Catalina din Arizona, Statele Unite, au descoperit la 11 octombrie 2007 cel mai mare asteroid care se va apropia de Pământ, relatează New Scientist. Se pare că asteroidul va trece săptămâna aceasta pe lângă Pământ, la o distanţă de 1,4 ori distanţa dintre Pământ şi Lună. Cu o lăţime de 250 de metri, corpul ceresc pare a fi format din doi asteroizi ce s-au ciocnit şi s-au lipit. Aceasta este cea mai apropiată întâlnire a Pământului cu un asteroid în ultimii 20 de ani, dar nu există nici un risc de ciocnire.

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic