x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Eveniment cosmic extrem de rar: "Strigătul de adio" al unei stele către Pământ.

Eveniment cosmic extrem de rar: "Strigătul de adio" al unei stele către Pământ.

de Cristian Ionescu    |    17 Iun 2011   •   10:46
Eveniment cosmic extrem de rar: "Strigătul de adio" al unei stele către Pământ.

Astronomii au fost martorii ultimelor momente din existenta unei stele, mai exact, a “consumarii' acesteia de catre o gaura neagra. Cercetatorii banuiesc ca steaua s-a apropiat prea mult de “monstrul galactic' si a fost absorbita de catre uriasele forte gravitationale ale acestuia. In momentele finale, steaua muribunda a trimis spre Pamant un flux extrem de puternic de radiatii, ca un strigat de adio.

Evenimentul a fost semnalat de naveta “Swift', care scaneaza in permanenta spatiul cosmic, pentru a inregistra eventuale schimbari in nivelul de radiatii cosmice. De obicei, Swift observa aceste schimbari la implozia unei stele “batrane', care produce si o degajare rapida de energie. De aceasta data, aparatele au inregistrat patru explozii consecutive de energie, intr-un interval de patru ore, lucru care i-a facut pe astronomi extrem de curiosi. La o analiza mai atenta, acestia au ajuns la concluzia ca nu poate fi vorba de o implozie solara, iar indiciile duceau spre un eveniment extrem de rar. Dezintegrarea unei stele de catre o gaura neagra.

Aceste evenimente ajuta cercetatorii sa localizeze eventuale gauri negre, pentru ca acestea devin vizibile doar atunci cand un obiect, cum ar fi o stea, este tras inauntru. Cand se intampla acest lucru, steaua devine alungita, pana ajunge la forma o unei banane, iar invelisul exterior este “consumat' de catre gaura neagra, care se infasoara ca un fus cu energia stelei. Atunci cand energia stelei ajunge in centrul gaurii negre, se petrec emisii de radiatii, vizibile de pe Pamant timp de o luna, sau chiar mai mult.

Evenimente ca acestea, numite mini-quasari, sunt incredibil de rare. O data la 100 milioane ani, in orice galaxie.

×