x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Evoluţie, invenţii, soluţii

Evoluţie, invenţii, soluţii

de Alexandra Zotta    |    19 Iul 2008   •   00:00

Lumea este într-o continuă evoluţie, fie ea pozitivă sau negativă, iar, pentru a face faţă noilor probleme, cercetătorii vin cu cele mai trăsnite invenţii, care pot fi totodată şi cele mai utile. Acestea acoperă o gamă largă de domenii, de la ecologie pînă la securitatea naţională şi sistemul bancar.

Lumea este într-o continuă evoluţie, fie ea pozitivă sau negativă, iar, pentru a face faţă noilor probleme, cercetătorii vin cu cele mai trăsnite invenţii, care pot fi totodată şi cele mai utile. Acestea acoperă o gamă largă de domenii, de la ecologie pînă la securitatea naţională şi sistemul bancar.

 
Sortarea gunoiului menajer ajută la maximizarea cantităţii care poate fi reciclată, iar unele părţi ale procesului de sortare pot fi automatizate, însă acestea sînt specifice: de exemplu, mecanisme speciale pot separa hîrtia de PET-uri, iar electromagneţii pot colecta diverse tipuri de metale. Inventatorii Donald Cowling şi Neil Randall de la compania de cercetare militară Qinetiq au venit cu o altă variantă – un sistem capabil să sorteze toate tipurile de deşeuri, folosindu-se de o cameră "hiperspectrală" care observă mai mult decît lumina vizibilă ochiului uman. Oamenii clasifică obiectele în funcţie de culoare, împărţind spectrul electromagnetic vizibil în "bucăţi". Camerele "hiperspectrale" folosesc aceeaşi modalitate pentru construirea culorilor atît din filtrul de ultraviolete (UV), cît şi a celor din spectrul electromagnetic. Inventatorii acestui sistem susţin că maşinăria este capabilă să deosebească toate tipurile de plastic, metal şi sticlă.

 
BANI MAGNETICI. O altă echipă de cercetători de la Qinetiq, condusă de Stuart Eaton, a reuşit să inventeze singura tehnologie care face posibilă detectarea unei bancnote false de oricine, prin simpla atingere a hîrtiei. Majoritatea tehnicilor antifraudă se folosesc de semne vizuale cum ar fi filigranul sau hologramele. Noua metodă presupune imprimarea unor pete de cerneală magnetică, cu polaritate alternantă. Pentru verificarea autenticităţii unei bancnote sînt necesare cîteva gesturi simple: împăturirea şi frecarea hîrtiei pentru a simţi atracţia alternativă şi respingerea în timp ce petele de cerneală se întîlnesc.

 
VITRINELE VII. Compania de electronice Philips speră să reuşească să aplice o nouă tehnologie pentru vitrinele magazinelor, care să urmărească ce anume le atrage atenţia cumpărătorilor într-o anumită vitrină, apoi să afişeze pe un monitor din apropiere imagini mărite şi alte informaţii despre produsul căutat. Cercetătorii de la Philips sînt de părere că acest sistem poate fi folosit şi în muzee sau în galerii de artă pentru a oferi vizitatorilor mai multe informaţii despre obiectele care îi interesează.

 
DETECTOARE. Majoritatea detectoarelor de explozibil necesită pregătirea unui eşantion (se dizolvă reziduuri explozibile într-o soluţie sau se colectează volume mari de aer care conţine vapori de material exploziv). Rold Hummel de la Universitatea Florida, Statele Unite, a descoperit o tehnică de detectare portabilă bazată pe felul în care explozibilul absoarbe şi reflectă lumina, care nu necesită prepararea mostrelor. Mecanismul aplică raze ultraviolete, infraroşii şi lumină vizibilă pe două zone în acelaşi timp, apoi calculează diferenţa de reflectare dintre ele pentru fiecare parte a spectrului. Dacă sînt prezente explozibile doar într-una dintre cele două zone, semnătura caracteristică de lumină reflectată ar trebui să apară clar în această măsurătoare a diferenţelor. Se compară apoi semnătura explozibilului cu baza de date stocată în detector. Este rapid şi simplu de operat.

 

Alternative

Implanturile artificiale de os pot ajuta la repararea scheletelor degradate, aşa că medicii au utilizat multiple metode de încurajare a creşterii osului şi de prevenire a infecţiilor. Printre ele se numără impregnarea oaselor cu hormoni de creştere şi utilizarea medicamentelor antiinflamatorii şi a antibioticelor. Dar aceste metode asigură numai o singură doză de tratament, iar dacă problema se repetă sînt puţine şanse de tratare fără a apela la chirurgie. O posibilitate ar putea fi aceea de ataşare a medicamentului la o serie de particule magnetice şi ghidarea lor prin corp către locul potrivit folosind un cîmp magnetic extern. După părerea lui Zachary Forbes, chirurg la Colegiul Universitar de Medicină Drexel din Philadelphia, Statele Unite, cea mai bună soluţie ar fi crearea unor implaturi osoase magnetice, de care particu-lele pur şi simplu să se lipească. Adăugînd pudră magnetică la biopolimerul (polimer alcătuit din componente biologic compatibile sau biodegradabile – n.r.) folosit în implanturile osoase, acesta îşi păstrează proprietăţile magnetice pentru mai mult timp, folosindu-se de acelaşi cîmp pentru ghidarea particulelor.

 
• Datorită unei recente invenţii a companiei britanice Qinteq, ecologiştii îşi vor face mai puţine probleme în privinţa reciclării. Maşinăria construită se foloseşte de o cameră "hiperspectrală" pentru a face distincţie între plastic, sticlă şi hîrtie


• Numărul ameninţărilor cu atacuri cu bombă a crescut semnificativ în ultimii ani, astfel încît oamenii de ştiinţă încearcă să găsească o modalitate prin care să detecteze, într-un mod eficient, materialele explozive

 
• Cercetătorii olandezi au descoperit tehnica de urmărire a ţintei privirii şi acum încearcă să o introducă într-un model special de vitrine, care "vor şti" exact ce produs îl interesează pe cumpărător

×
Subiecte în articol: inventii