x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Expoziţie de invenţii la Geneva

Expoziţie de invenţii la Geneva

de Delia Zahareanu    |    10 Apr 2008   •   00:00

Cînd spui “Geneva” şi “invenţii” în aceeaşi propoziţie, e clar că trebuie să fie vorba despre cel mai mare salon anual de invenţii din întreaga lume. Primăvara, creativitatea şi imaginaţia inventatorilor veniţi în oraşul elveţian se descătuşează la cote maxime, iar surpriza domneşte în impozantul Palexpo, complexul în care 8.200 de metri pătraţi gem de cele mai năstruşnice descoperiri şi inovaţii.

Cînd spui “Geneva” şi “invenţii” în aceeaşi propoziţie, e clar că trebuie să fie vorba despre cel mai mare salon anual de invenţii din întreaga lume. Primăvara, creativitatea şi imaginaţia inventatorilor veniţi în oraşul elveţian se descătuşează la cote maxime, iar surpriza domneşte în impozantul Palexpo, complexul în care 8.200 de metri pătraţi gem de cele mai năstruşnice descoperiri şi inovaţii. Anul acesta, la a 36-a ediţie, tendinţele de sezon, conform presei americane prezente la eveniment, au mers către invenţiile destinate traiului ecologic şi spre scutirea de efort suplimentar a celor care găsesc că viaţa de zi cu zi este prea solicitantă. Deşi nu a luat marele premiu al Salonului, inginerul italian Enrico Berruti a fost fără îndoială printre vedetele evenimentului, brevetînd şi prezentînd patul care se face singur. Oricît de mototolite ar fi cearşafurile, un sistem mecanizat de bare face ca patul să arate impecabil în doar cîteva secunde. “M-am gîndit la oamenii cu dizabilităţi cînd am inventat acest pat, dar şi pentru că sînt puţin cam leneş eu însumi”, a comentat cu umor inventatorul din Peninsulă, citat de USA Today. Cu toate acestea, juriul Salonului a decis acordarea marelui premiu coreeanului Lee Jeong-soo, care a brevetat pentru compania Incasolutions Ltd. un sistem de control al consumului de electricitate, sub forma unei prize conectabile la un calculator printr-un port USB. În clipa în care este conectată la unitatea centrală, priza se activează, furnizînd curent, ea putînd fi controlată şi setată să funcţioneze în concordanţă cu instrucţiunile programate de utilizator, informează comunicatul de presă al juriului Salonului de Invenţii de la Geneva. 

 

 

 

MEDICINĂ. Ideile cele mai năstruşnice şi-au găsit imediat succes la public, iar unele, chiar dacă par excentrice, sînt în fapt extrem de utile pentru diferite categorii de oameni. Astfel, medicul Gengsheng Sun, care trăieşte în Statele Unite, a prezentat părul artificial din nas. Acesta, conform declaraţiilor creatorului său, împiedică inhalarea polenului sau a alergenilor din aer, avînd forma unor tubuleţe conectate de un altul în formă de U, care împiedică polenul şi praful să intre în nări. Problemele legate de alergii se datorează, în opinia lui Sun, faptului că “majoritatea oamenilor nu au suficient păr în nas”. Părul artificial poate fi reutilizabil, pentru că poate fi spălat, poate fi impregnat cu substanţe antihistaminice sau chiar cu insulină, în cazul diabeticilor, mucoasele preluînd direct medicamentele prin această metodă. Standurile dedicate invenţiilor medicale au mai expus şi un robot care face injecţii şi un aparat care diagnostichează ulcerul gastric prin intermediul ultrasunetelor.

 

 

 

SOMNOROŞI, DEŞTEPTAREA! Pentru cei care adoră să lenevească dimineaţa în pat, ignorînd regeşte ceasurile deşteptătoare clasice sau oprindu-le la scurt timp după ce se apucă de sunat, Salonul de Invenţii de la Geneva propune un remediu relativ “sadic”: ceasul deşteptător pe roţi. Pentru a scăpa de furia proprietarului care îl caută disperat, bîjbîind cu mîinile să-l oprească, ceasul este dotat cu rotiţe şi bîntuie conştiincios prin cameră, sunîndu-şi alarma, spre disperarea somnorosului care nu poate da de el. Întîrzierea la serviciu este astfel exclusă, însă nu există încă estimări asupra moralului celui care se deşteaptă folosind această cale. Pentru a compensa nervozităţile probabile date de micul războinic pe roţi, inventatorii de la Geneva au propus anul acesta o pătură cu mîneci şi mănuşi, pentru un confort superior în timpul cititului sau somnului. Pătura acoperă întregul corp, protejîndu-l de frig.

 

 

 

SPECIFIC NAŢIONAL. Pentru domnii şi doamnele care vor să-şi studieze în detaliu starea coafurii sau machiajul, Franţa, expertă în industriile legate de înfrumuseţare şi cochetărie, aduce o nouă invenţie. Sistemul de oglinzi cu lumini, dispuse pe un cerc, acoperind un orizont vizual de 360 de grade. Ideea îi aparţine lui Denis Thevenin. Germania nu se lasă mai prejos, explorînd însă perspective din alt domeniu, cel culinar. Inventatorul Heina Gruber propune un sistem de grătare cu aer fierbinte în care preparatele sînt pregătite pe verticală. Spre deosebire de tradiţionalele grătare, deja un stereotip al familiei americane fericite petrecînd o zi în aer liber, maşinăria lui Gruber pregăteşte mult mai sănătos ingredientele, după cum susţine însuşi inventatorul. Iar Spania năvăleşte pe scena invenţiilor de la Geneva cu mulţi decibeli, ca şi cînd s-ar pregăti pentru o mare coridă. Pentru că Roberto Riber Arzaballa are remediul pentru cei care n-au baterii pentru portavoce sau pocnitoare, el brevetînd cornul cu aer, un dispozitiv capabil să producă 108 decibeli printr-o simplă suflare în ţeava de plastic.

 

 

STATISTICI. La Salonul din acest an de la Geneva au fost prezenţi peste 700 de inventatori din 45 de ţări, reprezentînd companii, universităţi sau pur şi simplu pe sine. Cele 1.000 de invenţii au fost toate patentate şi înregistrate, la fiecare salon o invenţie neputînd fi expusă decît o singură dată. Organizatorii cifrează contractele încheiate la Salonul de anul trecut, între cei interesaţi de finanţarea şi comercializarea invenţiilor şi inventatori, la aproximativ 40 milioane de dolari. Ca atare, Salonul, pe lîngă latura sa atractivă, dată de excentricităţile şi umorul unora dintre exponate, reprezintă un teren fertil pentru încheierea afacerilor foarte serioase. Jean-Luc Vincent, preşedintele Salonului de Invenţii de la Geneva, a comentat, pentru AFP, că marile companii sînt din ce în ce mai mult “în căutare de noi idei în afara sediilor lor. Procter and Gamble, de exemplu, îşi acoperă aproximativ 40% din inovaţii din afara departamentului intern de cercetare şi dezvoltare. Vechea idee că invenţia care aduce profituri companiei ar trebui să provină din propriile departamente tehnice este progresiv abandonată”. Iar statisticile Salonului confirmă această stare de fapt. “Aici sînt invenţii expuse din toate colţurile lumii şi avem din ce în ce mai mulţi participanţi din ţările în curs de dezvoltare. Sunt mulţi şi din Europa, dar jumătate dintre participanţi vin din Asia, în vreme ce doar Iranul propune 100 de invenţii”, a declarat pentru DPA Gerard Sermier, purtătorul de cuvînt al Salonului.

×
Subiecte în articol: inventii geneva zoom plus inven