x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Facebook vrea să decodifice gândurile umane și să le transforme în mesaje scrise

Facebook vrea să decodifice gândurile umane și să le transforme în mesaje scrise

20 Apr 2017   •   12:52
Facebook vrea să decodifice gândurile umane și să le transforme în mesaje scrise

Facebook a dezvăluit miercuri un proiect care vizează decodificarea gândurilor direct din creier şi transformarea lor într-un mesaj scris, fără a vorbi sau a utiliza o tastatură, relatează AFP. "Şi dacă aţi putea să tastaţi direct din creier? Pare a fi imposibil, dar este mai aproape de realitate decât vă puteţi imagina", a declarat Regina Dugan, o responsabilă a Facebook, cu prilejul conferinţei anuale a grupului pentru dezvoltatorii de aplicaţii (F8), desfăşurată la San José, în California. 

Ea a explicat că Facebook a format o echipă de peste 60 de oameni de ştiinţă şi ingineri, specializaţi în tehnologii de inteligenţă artificială care permit înţelegerea limbajului, a sistemelor de inginerie cerebrală şi a protezelor neurologice. Obiectivul este de a se ajunge la crearea, în anii următori, a unui sistem capabil să decodifice cuvinte în partea creierului în care se află centrii limbajului şi să le transcrie direct pe un computer la viteza de 100 de cuvinte pe minut, respectiv de cinci ori mai repede decât timpul necesar în prezent pentru a le scrie pe ecranul tactil al smartphone-ului. 

Sistemul nu ar necesita electrozi implantaţi chirurgical, ci "captatori neinvazivi", care nu există în prezent. "Într-o zi, vrem să-l transformăm într-o tehnologie portabilă, care să poată fi produsă la scară mare", a spus patronul şi fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare. 

Asta "ar putea deveni într-o zi o proteză de limbaj pentru persoanele care suferă de probleme de comunicare sau un nou mijloc de a furniza instrucţiuni în realitatea augmentată", a spus Regina Dugan. Ea a descris cu acest prilej şi un alt proiect care ar permite "să asculţi cu pielea". La fel cum urechea umană transformă cuvintele şi sunetele în frecvenţe care sunt transmise creierului, ideea ar fi de a transmite direct aceste frecvenţe, făcându-l pe utilizator să le simtă direct pe piele. Regina Dugan a recunoscut că dezvoltarea acestui tip de tehnologii va dura probabil ani de zile. Dar "într-o zi, nu atât de departe, ar putea fi posibil pentru mine să gândesc în mandarină, iar dumneavoastră să simţiţi ceea ce spun în spaniolă", a afirmat ea. 

Regina Dugan a primit anul trecut din partea Facebook sarcina de a conduce "Building 8", o nouă echipă formată în cadrul grupului pentru a lucra la dispozitive inovatoare. 

Potrivit Agerpres, înainte de a se alătura Facebook, Regina Dugan a lucrat la Google, dar şi pentru agenţia federală DARPA (Defense Advanced Research Projets Agency), care dezvoltă tehnologii pentru armata americană.

×
Subiecte în articol: facebook inteligenţa artificială