x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Faci sport şi slăbeşti?

Faci sport şi slăbeşti?

de Anca Aldea    |    27 Sep 2009   •   00:00
Faci sport şi slăbeşti?

Cura de slăbire nu este o soluţie de durată pentru un corp superb. Şi nici pentru un trup sănătos. Şi nici sportul, mai ales dacă îl practici din când în când. Pentru a-ţi menţine silueta sau pentru a slăbi, trebuie să cunoşti câteva reguli de aur. În primul şi-n primul rând, trebuie să ştii că schimbările pe care intenţionezi să le faci îţi vor transforma viaţa pentru totodeauna.

E inutil să mergi astăzi la sală și să alergi pe bandă până-ți sar plămânii, iar apoi, odată ajuns acasă, iei o gustare bogată în calorii în ideea că a doua zi oricum mergi din nou la sală pentru a pedala o bicicletă sau a face niște exerciții la saltea. Până săptămâna următoare te chinuie gândul că prietena ta te-a invitat la o alergare prin parc. Nu ești pregătit pentru asta, dar nici să-ți dezamăgești prietena nu vrei. Te lași purtat de val, ajungi în parc, începi să alergi și te întrebi, obsesiv, ce cauți acolo. Și, mai ales, pentru ce ești atât de dispus să faci asta?

În fond și la urma urmei, oamenii din jurul tău te plac așa cum ești. Ai câteva kilograme în plus, nu ai ucis pe nimeni! Prietena prietenei tale face sport tot timpul și nu slăbește deloc. Și tu la fel. De ce?

Potrivit revistei Time, în Statele Unite, cei aproximativ 45 de milioane de americani care au abonament la o sală de sport (și, după cum susțin, o frecventează regulat) cheltuiesc 19 miliarde de dolari pe an pentru a face exerciții de menținere sau de slăbit. E și asta o modă. Un studiu realizat, în perioada 1980-2000 de mai mulți cercetători în domeniul cardiologiei din Minnesota arată că, deși numărul celor înscriși la centrele de sănătate se mărește considerabil de la an la an, totuși obezii se înmulțesc pe zi ce trece. Potrivit revistei Time, o treime dintre americani sunt obezi și o altă treime supraponderali. Cum este posibil?

5247-102692-612.jpg„În general, pentru pierderea în greutate, exercițiile fizice sunt destul de inutile", este de părere Eric Ravussin, expert în diabet și metabolism la Universitatea publică Louisiana. Relația de dependență dintre sport și slăbit este una relativ recentă, majoritatea medicilor încurajând exercițiile fizice pentru prevenirea unor afecțiuni, ca cele cardiovasculare, cancer, diabet etc. Mai multe studii au arătat că, deși este adevărat că un exercițiu fizic intens te ajută să arzi calorii, acesta nu face decât să-ți crească pofta de mâncare.

La începutul acestui an, revista PloS ONE (editată de Biblioteca publică de știință, un organism nonprofit) publica un studiu șocant. Femeile care au mers regulat la sală, au avut antrenor personal și s-au extenuat câteva zile pe săptămână timp de șase luni nu au pierdut semnificativ din greutate.

Doctorul Timothy Church, specialist în cardiologie și un cunoscut cercetător al domeniului, a analizat comportamentul a 464 de femei supraponderale care nu erau obișnuite cu exercițiile fizice intense. Reprezentantele sexului frumos au fost împărțite în patru grupuri - trei grupuri au primit ca sarcină efectuarea, sub supravegherea unui antrenor personal, a unor exerciții fizice timp de 72 de minute, 136 de minute și, respectiv, 194 de minute pe săptămână, timp de șase luni.

Femeilor din al patrulea grup li s-a cerut să nu-și schimbe rutina activităților fizice. Rezultatul? Femeile care au mers la sală și au nădușit pe aparate sau la saltea nu au slăbit cine știe ce. Unele chiar s-au îngrășat cu câteva kilograme pentru că, după ce se întorceau de la sală, serveau câte o gogoașă sau ceva dulce și plin de calorii. Doctorul Church spune că cele mai multe dintre femeile care au făcut sport au avut un apetit alimentar mai ridicat decât cel cu care sunt obișnuite în viața de zi cu zi.

Cercetătorii americani citați de Time ne recomandă exerciții cu măsură și un regim transformat în stil de viață. Nu-ți da duhul pe bicicletă pentru ca apoi să te-nfigi în primele dulciuri care-ți ies în cale!

Încearcă să faci exerciții ușoare în fiecare zi! Nu te osteni și nu renunța la ele! Alege o plimbare în jurul blocului în fiecare dimineață sau seară, la o anumită oră! Sau urcă și coboară câteva trepte în fiecare zi la aceeași oră! Nu fugi pe scări! Mergi normal, ca și când nu te grăbește nimeni! Fă o pauză după ce termini, bea o gură de ceai neîndulcit, admiră un peisaj, ascultă niște muzică!

×
Subiecte în articol: dosarele sapiens