x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă FENOMEN fără precedent: NASA a surprins cea mai puternică EXPLOZIE de raze gamma din istoria astronomiei (VIDEO)

FENOMEN fără precedent: NASA a surprins cea mai puternică EXPLOZIE de raze gamma din istoria astronomiei (VIDEO)

08 Mai 2013   •   08:57
FENOMEN fără precedent: NASA a surprins cea mai puternică EXPLOZIE de raze gamma din istoria astronomiei (VIDEO)
Sursa foto: nasa.gov

Două telescoape ale NASA au surprins imagini ale celei mai puternice explozii stelare detectate vreodată, un eveniment cosmic atât de luminos încât astronomii l-au caracterizat drept "de o strălucire care îţi lasă lacrimi în ochi", deşi se află la o distanţă de nu mai puţin de 3,6 miliarde de ani lumină, conform SPACE.com.

La 27 aprilie, telescopul Swift Space al NASA şi Telescopul Spaţial Fermi cu Raze Gamma a observat cea mai puternică explozie de raze gamma (GRB - gamma-ray burst) a unei stele aflate în ultima etapă a vieţii sale, din istoria consemnărilor astronomice.

"Am aşteptat foarte mult timp să surprindem o explozie de raze gamma atât de şocant de strălucitoare încât să îţi lase ochii în lacrimi. Această explozie a durat atât de mult încât a putut fi observată şi de numeroase telescoape de pe Pământ, în timp ce telescoapele spaţiale continuă încă observaţiile", a comentat Julie McEnery, de la Fermi Gamma-ray Space Telescope din cadrul Centrului Spaţial Goddard al NASA din Greenbelt (SUA).

Această explozie de raze gamma observată în constelaţia Leului este cel puţin de 3 ori mai intensă decât orice altă explozie de acest tip înregistrată de Fermi's Large Area Telescope (LAT). Această explozie denumită (GRB 130427A) este de asemenea şi cea mai îndelungată din istoria observării acestor fenomene.

"Emisiile de energie ale exploziei au durat ore întregi şi au rămas detectabile de către LAT pentru cea mai mare parte a zilei", conform NASA. Aceste explozii de raze gamma sunt cele mai strălucitoare observate în Univers.

"Astronomii susţin că majoritatea exploziilor de raze gamma se produc atunci când stele masive, de mii de ori mai mari şi mai grele decât Soarele, rămân fără combustibil care să menţină arderile nucleare şi se prăbuşesc sub povara propriei lor mase. În timp ce nucleul stelei se prăbuşeşte în sine formând o nouă gaură neagră, steaua care explodează aruncă în spaţiu jeturi de materie la viteze apropiate de cea a luminii", conform NASA.

Oamenii de ştiinţă caută acum o supernovă în această zonă a spaţiului pentru a identifica cu certitudine originea acestei explozii. Observatoarele de pe Pământ şi-au îndreptat obiectivele spre zona din care provine explozia GRB 130427A pentru a detecta supernova formată până la jumătatea lunii mai.

 
Mai multe amanunte pe www.3dots.ro

×