x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Fericirea în cuplu durează 2 ani, 6 luni şi 24 de zile!

Fericirea în cuplu durează 2 ani, 6 luni şi 24 de zile!

de Radu Popa    |    21 Dec 2010   •   22:44
Fericirea în cuplu durează 2 ani, 6 luni şi 24 de zile!
Sursa foto: /Thinkstock
143546-24-27tv-86.jpgPartidele regulate de sex pot salva căsniciile cu probleme. Secretul constă în eliberarea după fiecare act sexual a endomorfinelor, supranumite „hormonii fericirii”. Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Tennessee, fericirea în cadrul unui cuplu durează, în medie, 2 ani, 6 luni şi 24 de zile. După perioada respectivă, între cei doi parteneri intervine obişnuinţa, rutina fiind singurul element care îi mai leagă.

BLAZARE
Pentru a preveni instalarea monotoniei, cercetătorii recomandă o „rată săptămânală” de cel puţin trei contacte se­xuale. James McNulty şi Michelle Russell, autorii studiului amintit, susţin că, după o partidă de amor, partenerii renunţă la relaţiile tensionante dintre ei apărute anterior în favoarea unor legături mai paşnice. Pentru realizarea studiului, savanţii ame­ricani au apelat la un eşantion format din 144 de persoane căsătorite. În timpul supravegherii subiecţilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că, în cadrul celor mai multe cupluri, numărul partidelor de sex se reduce continuu de la un an la altul. În cazul a 90% dintre perechi, „recordul” în materie de partide de sex a fost atins în primele şase luni de căsătorie. După perioada respectivă, frecvenţa partidelor de sex s-a diminuat substanţial, astfel încât, partene­rii a 70% dintre cupluri au ajuns să între­ţină, după patru ani de căsnicie, doar 3 raporturi sexuale pe lună, fenomenul respectiv influenţând negativ viaţa de cuplu.

REŢETA FERICIRII
Potrivit oamenilor de ştiinţă americani, recentele cercetări au evidenţiat faptul că voluntarii care între­ţineau relaţii sexuale de cel puţin trei ori pe săptâmână erau fericiţi în compania par­tenerului de viaţă. Motivul pare să fie faptul că monotonia nu alterase viaţa de cuplu. Atunci când, în urma actului se­xual, parte­nerii ajung la orgasm, în organismul acestora se eliberează endorfinele, cunoscute sub numele de „hormoni ai fericirii”. Endorfinele reprezintă substanţe chimice produse de creier ca răspuns la diverse cate­gorii de sti­muli şi pot contribui la reducerea stresului. În afară de diminua­rea senzaţiei de durere, secreţia endorfinelor contribuie la instalarea unei stări de euforie, la creşterea apeti­tului, la eliberarea hormonilor sexuali şi la întă­rirea sistemului imunitar. Prin efectele pe care le produc, realţiile sexuale îi fac pe protagonişti mai buni, mai toleranţi, mai fericiţi.

×
Subiecte în articol: stiinta