x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ferma didactică

Ferma didactică

de Atena Groza    |    18 Mar 2009   •   00:00

Kempen este o zonă agricolă de înaltă calitate situată pe soluri nisipoase, cuprinzând, în principal, staţiuni de creştere şi înmulţire a animalelor şi un învăţământ agricol bine dezvoltat.





Susţinerea veniturilor exploataţiilor agricole şi îmbunătăţirea imaginii publice a agriculturii şi a zonei rurale oferă oportunitatea de a adăuga un venit substanţial fermelor. Din acest motiv planul de dezvoltare a zonei se bazează pe agricultura multifuncţională, îmbunătăţirea percepţiei sociale a sectorului agricol şi horticol şi, nu în ultimul rând, pe punerea în valoare a resurselor naturale pentru atragerea turiştilor. În zona adiacentă sunt dezvoltate reţele bune pentru mersul cu bicicleta şi plimbări şi există suficiente modalităţi de cazare de calitate. Cu toate acestea, turismul rural este încă destul de limitat şi agricultura la scară mică este în declin.

DESPRE PROIECT

Ideea proiectului a avut-o un lăptar care s-a gândit să-şi diversifice activităţile oferind servicii educative şi recreative pentru fermele sale, prin crearea unui centru multifuncţional care include ateliere ale şcolilor, firmelor şi sectorului socio-cultural. Toată concepţia s-a bazat pe tema descoperirii fermei de produse lactate şi a împrejurimilor acesteia.

Pentru realizarea proiectului, ferma sa a stabilit un parteneriat cu un serviciu educaţional rural care oferă sprijin pentru proiectarea de activităţi recreative, cu un oficiu de turism care oferă ghizi şi sprijin pentru activităţi turistice şi recreative şi cu asociaţia fermierilor din zonă.

ACTIVITăŢILE PROIECTULUI:

Modernizarea unei clădiri existente a fermei pentru a găzdui noile activităţi, concepţia de proiecte educaţionale.

Obţinerea permisiunii ca activităţile recreative să aibă loc la fermă şi în jurul acesteia, ceea ce a inclus achiziţionarea de echipament pentru activităţile în aer liber.

Conceperea şi organizarea pachetelor de turism recreativ şi educativ au inclus activităţi cum ar fi plimbări tematice cu un ghid regional şi vizitarea unei ferme în combinaţie cu alte posibilităţi recreative din regiune.

REZULTATE CONCRETE, ÎN CIFRE:
30 de clase de şcoală au vizitat şi utilizat centrul multifuncţional pentru diverse activităţi;

Au avut loc acţiuni de tipul "5 zile în aer liber”, cum ar fi sesiuni de consolidare a echipei (team building) pentru firme;

Crearea unui serviciu educativ şi recreativ cu activităţi imaginative bazate pe materiale şi produse agricole ecologice;

Înfiinţarea unui "traseu pedestru” care este o excursie educaţională.

PRINCIPALELE REZULTATE CALITATIVE:
Mai multe cunoştinţe despre agricultură, producerea de lactate şi acţiuni educaţionale pentru şcolari şi familii;

Activităţile turistice/recreative vor permite familiilor, firmelor şi organizaţiilor socio-culturale să se familiarizeze cu agricultura şi zona rurală a Kempen-ului.

ÎN LOC DE CONCLUZIE

Proiectul este unul inovator şi integrat, iar organizarea este unică pentru regiune. Serviciile pe care le oferă centrul multifuncţional de la fermă, parteneriatul local, punerea în valoare a resurselor naturale şi diversificarea activităţilor unei ferme sunt factori care dau plus valoare unei idei şi o transformă într-o afacere de succes. Dar în mod cert, dincolo de aceste realităţi, cea mai importantă realizare este chiar povestea proiectului: un fermier bate la uşa fondurilor europene pentru a prezenta un proiect novator de dezvoltare integrată, iar visul său devine realitate! Acesta oferă nu doar lapte, ci şi activităţi educative şi recreative vizitatorilor săi şi a devenit un exemplu în districtul său în ceea ce priveşte comunicarea şi elaborarea de strategii. Nu l-a certat nimeni că nu are studii în domeniu sau că nu şi-a probat experienţa. Nu i-a retezat nimeni aripile pe motiv că ideea este una nouă şi fără succes probat.

Finanţatorii adevăraţi ştiu că succesul unei afaceri stă întotdeauna în inovaţie. Imitarea, copierea, plafonarea niciodată nu produc roade adevărate. Sunt surogate fără valoare şi susţinerea lor înseamnă adevărata risipă. Ce rost are să acorzi suport financiar unei afaceri despre care deja se ştie că e profitabilă? Poate doar ca să acorzi preferenţial nişte fonduri şi să creşti nişte profituri...

De aceea, realizarea unui astfel de proiect se bazează pe două condiţii, ambele la fel de importante, şi anume fermieri motivaţi şi entuziaşti, dornici să ofere noi bunuri şi servicii societăţii şi autorităţi care să acorde sprijinul legal, administrativ şi financiar.



DATE GENERALE DESPRE PROIECT:

Stat: Belgia
Bugetul proiectului: 64.000 de euro dintre care 25.600 de euro Leader, 25.60 de euro fonduri publice naţionale şi 12.800 de euro forduri private.
Durata: ianuarie 2006 – decembrie 2007

×
Subiecte în articol: special activitate