x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Fizicienii americani au descoperit cum pot face evenimentele să dispară

Fizicienii americani au descoperit cum pot face evenimentele să dispară

05 Ian 2012   •   09:27
Fizicienii americani au descoperit cum pot face evenimentele să dispară

Acum cercetatorii au gasit o modalitate de a opri timpul, sau cel putin de a crea aceasta impresie, prin curbarea luminii astfel incat sa se creeze o "gaura in timp".

Oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell au demonstrat functionalitatea unei noi tehnici de invizibilitate, care nu face doar ca obiectele sa fie invizibile, ci poate masca un eveniment in timp, prin curbarea luminii din jurul actiunii, potrivit unui studiu publicat in revista britanica Nature.

"Rezultatele noastre reprezinta un pas important spre obtinerea unei pelerine spatio-temporale complete", a declarat Moti Fridman, profesor la Universitatea Cornell din New York, coordonatorul acestui studiu.

Dispozitivul fizicienilor americani foloseste proprietatile spectrului luminos vizibil si faptul ca diversele culori care il compun se deplaseaza cu viteze usor diferite.

Aceasta pelerina a invizibilitatii "temporale" incepe prin a difuza o raza de lumina verde intr-un cablu de fibra optica. Aceasta raza traverseaza apoi o lentila care o imparte in doua frecvente distincte: o lumina albastra, care se propaga putin mai repede decat raza verde de origine, si o lumina rosie, care este putin mai lenta.

Diferenta de viteza dintre cele doua raze astfel obtinute este accentuata si mai mult prin interpunerea unui obstacol transparent, scrie Nature, potrivit Mediafax. La final, se obtine un fel de "decalaj temporal" intre raza rosie si cea albastra care "calatoresc" prin fibra optica.

Este vorba de o diferenta minuscula, de doar 50 picosecunde, dar suficienta pentru a intercala o descarcare a unei raze laser cu o frecventa diferita de lumina care trece prin fibra optica.

Dupa aceasta scurta descarcare a laserului, raza rosie si albastra vor suporta un tratament invers: un nou obstacol va accelera de aceasta data raza rosie si o va incetini pe cea albastra, iar o lentila va reuni cele doua fascicule pentru a produce o singura raza, de culoare verde.

Descarcarea de laser, cu o durata de 40 de picosecunde, este inca prezenta, dar cum ea nu face parte din fluxul de fotoni din lumina reconstituita, ea ramane total nedetectabila.

Procedeul seamana cu trecerea la nivel cu calea ferata, au declarat Robert Boyd si Zhimin Shi de la Universitatea Rochester din New York. Atunci cand trece un tren, masinile se opresc in fata barierei, generand astfel "o gaura" in fluxul ce reprezinta traficul auto. Dupa trecerea trenului, masinile accelereaza, pana le prind din urma pe celelalte. Pentru un observator exterior, fluxul circulatiei pare absolut normal si nu exista nicio dovada a trecerii trenului prin intersectie. (V.M.)

×