x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Frederick Sanger

Frederick Sanger

25 Oct 2008   •   00:00

Premiul Nobel pentru Chimie 1958, 1980

Frederick Sanger este biochimistul englez responsabil pentru două dintre cele mai importante descoperiri din domeniul biologiei moleculare. Bazându-se mai mult pe munca de laborator decât pe principiile teoretice, Sanger a reuşit să facă o analiză completă a distribuţiei aminoacizilor în insulină şi, ani mai târziu, a dezvoltat metodele de descifrare a secvenţelor de nucleotide în care este stocat codul genetic.

ÎNCEPUTURI. În copilărie, Sanger a fost un elev mediocru, însă influenţat de tatăl său, medic, şi de fratele său, şi-a îndreptat atenţia spre domeniul medical, dar la scurt timp s-a hotărât să urmeze biochimia. În 1943 îşi lua deja doctoratul în acest domeniu, după prezentarea unei lucrări despre metabolismul aminoacidului numit  lisină. Primul studiu de importanţă majoră a lui Sanger a fost cel în care a determinat ordinea în cele două lanţuri de aminoacizi din insulină.

REALIZARE. A descoperit “reactivul lui Sanger”, soluţia care marchează capetele acestor lanţuri de aminoacizi şi a reuşit să localizeze şi să analizeze aminoacizii prin măsurarea petelor lăsate de aceştia pe hârtia de filtru. După parcurgerea acestor etape, în 1955, Sanger reuşise să obţină o analiză completă a insulinei, iar pentru aceasta a primit, trei ani mai târziu, Premiul Nobel pentru Chimie.Nobel pentru Chimie 1958, 1980

CV

DATA NAŞTERII: 13 august 1918
LOCUL NAŞTERII: Rendcombe, Gloucestershire, Marea Britanie
CARIERĂ
1951-1962 – a fost membru al Consiliului de Cercetare Medicală;
1958 – este laureat al Premiului Nobel pentru Chimie;
1962 – se mută la Laboratorul de Biologie Moleculară din Cambridge;
1980 – primeşte din nou premiul pentru chimie din partea comitetului Nobel;
1983 – se retrage din viaţa ştiinţifică.

×
Subiecte în articol: zoom pe nobel sanger