x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Fritz Pregl

Fritz Pregl

de Jurnalul National    |    17 Apr 2008   •   00:00

Fritz Pregl s-a născut în septembrie 1869 în Laibach (astăzi Liubliana), în Slovenia. A urmat iniţial o şcoală de gramatică, după care s-a înscris la Universitatea din Graz, pentru a studia medicina.

Premiul Nobel pentru Chimie 1923

 

Fritz Pregl s-a născut în septembrie 1869 în Laibach (astăzi Liubliana), în Slovenia. A urmat iniţial o şcoală de gramatică, după care s-a înscris la Universitatea din Graz, pentru a studia medicina. Încă din timpul facultăţii a devenit lector asistent în fiziologie şi histologie, dar a căpătat şi cunoştinţe din toate ramurile chimiei. În 1904 a plecat în Germania, unde a studiat la Tübingen, Leipzig şi Berlin, sub îndrumarea profesorilor Gustav Hüfner, Wilhelm Ostwald, cîştigătorul Premiului Nobel pentru Chimie din 1909 şi Emil Fischer, cîştigătorul Premiului Nobel pentru Chimie din 1902.

 

PUBLICAŢII. Pregl a evitat să-şi publice studiile şi rezultatele acestora în primele stadii ale investigaţiilor. Profesionalismul l-a făcut să se convingă că metodele sale nu dădeau greş nici în propriile experimente, nici în cele ale altor laboratoare. Abia în 1917 şi-a înregistrat descoperirile într-o monografie intitulată “Die Quantitative Microanalyse” (“Microanaliza cantitativă”), tradusă şi în engleză, şi franceză.

 

RECUNOAŞTERE. Pentru întreaga sa muncă de cercetare, Pregl a primit Premiul Lieben pentru Chimie din partea Academiei Imperiale de Ştiinţe din Viena, în 1914. În 1920 a fost ales membru corespondent al Academiei de Ştiinţe din Viena, însă cel mai mare premiu primit în întreaga viaţă a fost premiul Nobel pentru Chimie din 1923. Preşedintele Comitetului Nobel din acea vreme a ţinut să menţioneze că Pregl nu a primit Nobelul pentru o descoperire anume, ci pentru modificarea şi îmbunătăţirea evidentă a metodelor deja existente în chimie.

 

Microanaliza

 

După terminarea cursurilor universitare, Fritz Pregl şi-a continuat cariera de medic, axîndu-se pe fiziologie şi, în special, pe fiziologie chimică. A descoperit însă că metoda microanalizei cantitative organice avea unele lipsuri, aşa că, în timpul profesoratului la Universitatea din Innsbruck, s-a dedicat dezvoltării acestei metode. Munca sa de cercetare ulterioară s-a concentrat pe studiul compuşilor chimici, în special acizii biliari. În 1912 a reuşit, prin propriile metode de microanaliză cantitativă, să facă măsurători ale carbonului, hidrogenului, azotului, sulfului şi halogenului cu doar 5-13 miligrame de material. Rezultatele sale au fost la fel de satisfăcătoare ca acelea obţinute prin macroanaliză. Ulterior, şi-a perfecţionat tehnica într-atît încît era nevoie doar de 3-5 miligrame de material pentru a efectua analiza. Pregl a contribuit, de asemenea, la dezvoltarea cîtorva micrometode de măsurare a grupelor atomice. A ajutat la inventarea unor aparate ca o microbalanţă de precizie, necesară în cercetările sale. După primirea Premiului Nobel pentru Chimie din 1923, Institutul Medico-Chimic din Graz a fost asaltat de chimişti din întreaga lume veniţi să studieze tehnicile de micro-analiză cantitativă organică sub îndrumarea directă a lui Fritz Pregl.

 

CV

Data naşterii, 3 septembrie 1869

Locul naşterii, Ljubljana, Slovenia

Carierå

1905 – lucrează la Institutul Medico-Chimic din Graz (în Austria);

1907 – este numit chimist judiciar pentru circuitul din Graz;

1910-1913 – lucrează ca profesor la Universitatea din Innsbruck;

1913 – îşi continuă munca de cercetare la Universitatea din Graz;

1916-1917 – este numit decan al Facultăţii de Medicină;

1920-1921 – ocupă postul de vicecancelar al Universităţii din Graz;

1923 – primeşte Premiul Nobel pentru Chimie;

13 decembrie 1930 – încetează din viaţă la Graz.

×