x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Gândacii de bălegar folosesc Calea Lactee ca sistem de navigaţie

Gândacii de bălegar folosesc Calea Lactee ca sistem de navigaţie

27 Ian 2013   •   15:44
Gândacii de bălegar folosesc Calea Lactee ca sistem de navigaţie

O specie de gândac de bălegar din Africa de Sud se foloseşte de alinierea stelelor galaxiei noastre pentru a naviga pe timp de noapte, au observat oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii ştiau deja că insectele africane iau care reprer soarele sau luna pentru a rostogoli mingile de bălegar în line dreaptă - cea mai rapidă metodă de a scăpa de hoţi.

Însă s-a pus întrebarea - cum reuşesc gândacii să se orienteze în nopţile fără lună? Gândacii au fost observaţi bătând pasul pe loc, după ce îşi făureau mingiuţele de bălegar şi ţâşnind, apoi, exact în direcţia în care se afla cuibul lor, fapt care i-a făcut pe cercetători să creadă că s-ar ghida după stele.

Pentru a-şi demonstra teoria, ceretătorii de la Universitatea Wits, din Johannesburg, au dus gândacii la un planetariu, observându-le mişcările atunci când aveau la dispoziţie stelele şi atunci când acestea dispăreau.

"Când nu mai sunt stele gândacii devin foarte dezorientaţi", spune profesorul Marcus Byrne. Acesta a adăugat că este interesul insectelor să fugă cât mai repede şi cât mai drept cu încărcătura lor, pentru că există şi gândaci de bălegar dispuşi să fure mingiuţele altora.

Cum rămâne, însă, cu nopţile în care nu se văd nici luna, nici stelele? "Probabil că stau acasă", spune profesorul Byrne. 

×