x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Gerhard Domagk: Premiul Nobel pentru Medicină 1939

Gerhard Domagk: Premiul Nobel pentru Medicină 1939

06 Dec 2007   •   00:00

Gerhard Johannes Paul Domagk s-a născut in Lagow, Brandenburg. Pănă la vărsta de 14 ani a urmat şcoala din Sommerfeld, unde tatăl său era director adjunct....

Gerhard Johannes Paul Domagk s-a născut in Lagow, Brandenburg. Pănă la vărsta de 14 ani a urmat şcoala din Sommerfeld, unde tatăl său era director adjunct. După ce a urmat şi şcoala din Silesia, a intrat la Universitatea din Kiel, unde a inceput studiul medicinei. In primul război mondial, in 1914 a fost rănit pe front şi a fost trimis la serviciile sanitare, unde a lucrat in spitale din Rusia, ce tratau holera. In timpul petrecut in aceste spitale a fost profund marcar de suferinţa oamenilor in faţa unor grave boli infecţioase precum tifosul sau holera.

INCEPUTURI. Experienţa de pe front i-a incurajat opţiunea de a deveni medic şi de a efectua cercetări in domeniul medical. In 1918, şi-a reluat studiile intrerupte la Universitatea din Kiel, iar in anul 1921 a absolvit facultatea şi şi-a inceput cercetările, studiind creatina şi creatinina sub observaţia profesorului Max Burger. In 1939, după multe cercetări i-a fost oferit Premiul Nobel pentru medicină pentru descoperirea primului medicament eficient impotriva infecţiilor bacteriologice. Domagk a fost forţat insă de regimul nazist să refuze premiul şi a fost arestat de Gestapo timp de o săptămănă.

APRECIERE. Lui Gerhard Domagk i s-au acordat numeroase doctorate onorifice in multe universităţi din lume, a devenit membru al Societăţii Regale din Marea Britanie in 1939 şi membru onorific al Societăţii Germane de Dermatologie. Printre dovezile de recunoştinţă pentru intreaga sa viaţă ştiinţifică se numără şi Crucea Ordinului Civil de Sănătate din Spania şi rangul de Cavaler al Ordinului de Merit.

Infecţiile

Gerhard Domagk a descoperit, in timp ce lucra in laboratoarele I.G. Farbenindustrie, faptul că un colorant roşu, numit apoi "prontosil rubrum", proteja şoarecii şi iepurii de doze letale de stafilococi şi streptococi hemolitici. Prontosilul era un derivat al sulfanilamidei, pe care chimistul vienez Gelmo o sintetizase in anul 1908. TotuşI, Domagk nu a fost mulţumit de rezultat, neştiind dacă medicamentul va acţiona la fel şi asupra corpului uman. Nefericita infecţie cu streptococi a uneia dintre fiicele sale s-a dovedit a fi şansa de a incerca medicamenul. Ca ultimă şansă, Domagk i-a administrat o doză de prontosil, ce a dus la o vindecare completă. Această testare a medicamentului nu a fost insă menţionată pănă in anul 1935, cănd clinicile au testat medicamentul pe pacienţi. Mai tărziu, doctorul Gerhard Domagk şi-a dezvoltat cercetările in domeniile chimoterapiei şi tuberculozei şi a fost sigur de dezvoltarea acestor ramuri in viitor.

CV:

Data naşterii: 30 octombrie 1895

Locul naşterii: Lagow-Brandenburg, Germania

Carieră

1914-1918 - a mers voluntar in primul război mondial, unde a fost rănit in 1914

1924 - a devenit lector universitar de anatomie patologică la Universitatea din Greifswald

1925 - lector universitar de anatomie patologică la Universitatea din Munster;

1958 - devine profesor de anatomie şi incepe cercetările la Laboratoarele Bayer din Wuppertal

1932 - Â descoperă eficienţa prontosilului impotriva infecţiilor cu stafilococi şi streptococi

1939 - căştigă premiul Nobel pentru medicină sau psihologie

1964 - La 24 aprilie, incetează din viaţă in Burgberg-Konigsfeld Germania

×
Subiecte în articol: zoom pe nobel domagk gerhard domagk