x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Grădinarii şi bucătarii ne invită la masă pe Marte

Grădinarii şi bucătarii ne invită la masă pe Marte

de Sînziana Stancu    |    29 Aug 2011   •   21:00

Astronautii care pregatesc pri­ma misiune "umana" pe Planeta Rosie au in vedere sa ia cu ei in naveta si cativa experti horti­cultori, precum si bucatari. In spatiu nu ar strica o man­care buna si proaspat pre­parata, s-au gandit expertii, lansand astfel una dintre marile provocari spatiale.

Una dintre solutiile propuse de experti pentru indeplinirea acestui obiectiv ar fi ca as­tro­­nau­tii sa-si cultive si sa-si prepare singuri hrana intr-un fel de "bu­catarie-gradina" de inalta te­h­­nologie. In viitoarele lor mi­si­­­uni, astronautii ar trebui sa isi dez­­volte sau sa isi perfectioneze si "talentele" de bucatari, pentru a prepara mancaruri variate si gus­toase, care sa satisfaca si cele mai pretentioase gusturi si, de ce nu, sa mai alunge monotonia si plictiseala din lungile misiuni spatiale. Astfel, astronautii care vor merge pe Marte vor fi privilegiati din punct de vedere al hranei fata de colegii lor de pe Statia Spatiala Internationala (ISS). O misiune de 5 ani pe Marte ar necesita foarte multa hrana. "Acesta este, de departe, un mare impediment pentru o multime de misiuni spatiale. Avem nevoie de noi abordari. Iar noi, acum, cautam solutii pentru aplicarea unui sistem bioregenerabil, care sa permita cresterea de culturi in spatiu", a afirmat specialista Maya Co­oper, de la Laboratorul NASA al Sistemelor Alimentare Spatiale.

Sistemele bioregeneratoare implica cultivarea si cresterea unor plante "multifunctionale", adica a unor plante care sa nu asigure numai re­zervele de hrana, ci si a celor de oxigen, pentru astronauti, sa absoarba dioxidul de carbon si chiar sa purifice apa. Intre plantele "multifunctionale" care au trecut pana acum testele de laborator figureaza salata, spanacul, morcovii, rosiile, ceapa verde, ridichea, capsunile, varza si anumite ierburi aro­mate. O alta optiune privind asigurarea rezervervelor de hrana in mi­si­u­nile mai indelungate pe Marte ar fi trimiterea cu o naveta spatiala fara echipaj a proviziilor de hrana, respectiva naveta urmand sa ajunga pe pla­neta inaintea navei cu astronauti. Dar, pana in 2030, cand este preconizata misiunea pe Marte, astronautii ar putea gasi si alte variante.

×
Subiecte în articol: marte marte viata