x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gustoase, dar otrăvitoare

0
Autor: Anca Aldea 30 Oct 2010 - 00:00
Gustoase, dar otrăvitoare Bazuki Muhammad/Reuters
Vezi galeria foto


Una dintre întrebările care necesită răspuns urgent atunci când ne deplasăm în străinătate se referă la alimentaţie. Mai ales când e vorba despre o ţară cu o cultură culinară bogată în „elemente" necunoscute sim­ţu­rilor noastre.



Un coleg de breaslă a cumpărat în pri­măvară, de la un talcioc din Shanghai, un fruct ciudat - un fel de bilă acoperită cu un strat de „piele" verde şi foarte mulţi ţepi. Din limbajul semnelor folosit cu vânzătorul, colegul meu nu şi-a putut da seama ce cumpărase. A înţeles semnele legate de gustul extraordinar al fructului, dar nu şi de modul de preparare a acestuia. Câtva timp mai târziu, la ore foarte înaintate în noapte, colegul meu a fost informat, de recepţionerii hotelului în care eram cazaţi, care este natura poamei. În tot acest timp, jurnalistul a trăit senzaţii tari în prezenţa fructului, care, odată adus în cameră, a început să emane un miros puternic de hoit. A doua zi am aflat cu toţii păţania colegului şi ne-am dat seama că este mai sănătos pentru toată lumea dacă vom testa aromele orientale în locuri special amenajate, şi nu la tarabele din stradă.

Fructul cu pricina se numeşte durian, este cultivat în Asia de Sud-Est şi poate fi uşor recunoscut, date fiind dimensiunile sale foarte mari (30 de centimetri lungime şi 15 centimetri diametru, având o greutate variabilă - între unu şi trei kilograme), odoarea pe care o emană şi coaja acoperită cu ţepi. Recepţionerii ne-au spus că durian este interzis în multe hoteluri din Shanghai şi, în general, din China, din cauza mirosului său de cea­pă stricată sau de şosete transpirate. În Singapore există chiar indicatoare stradale, care arată că duria­nul este interzis în transporturile publice. Fructul a fost descoperit de occidentali în urmă cu 600 de ani în regiunile care azi poartă denumirea Brunei, Indonezia şi Malaiezia, însă el se consuma aici încă din timpurile preistorice.

În secolul al XIX-lea, biologul brita­nic Alfred Russel Wallace descria conţinutul fructului ca având gustul unei creme de lapte aromate puternic cu migdale. Pulpa, moale şi albă, este folosită în bucătăria orientală pentru accentuarea anumitor gusturi de prăjituri, îngheţată, biscuiţi, bomboane, cappuccino şi chiar salate, iar seminţele se pot consuma numai prăjite. Fructul nu trebuie consumat nepregătit, deoarece conţine acizi. Există păreri conform cărora durianul nu trebuie consumat niciodată cu alcool sau cafea, deoarece conţine sulf într-o cantitate foarte mare şi împiedică ficatul să-şi exercite funcţiile normale de curăţare a toxinelor din orga­nism.

Practicanţii medicinei tradiţionale încurajează consumul fructului de către persoanele răcite sau care au febră (bolnavii trebuie să bea o cantitate oarecare de apă turnată în prealabil în coaja fructului, după ce pulpa a fost consumată), precum şi de femeile gravide sau de cei care au tensiunea mare. Durianul este un fruct bogat în carbohidraţi, proteine şi grăsimi, iar în unele culturi (în Malaiezia, de exemplu), frunzele şi rădăcinile sunt folosite în mod curent în tratamente pentru afecţiuni uşoare. Unii oameni cred că durianul are proprietăţi afrodiziace. În Indonezia există chiar un proverb legat de „regele fructelor" născător de iubire: „Când durianul cade, sarong-urile se ridică", făcând referire la fustele purtate de femei şi bărbaţi în anumite regiuni ale Glo­bului (între care Asia de Sud şi Sud-Est).

Oarecum asemănător ca formă cu durianul şi folosit, totodată, în alimentaţia omului (înstărit, de data aceasta) este peştele fugu, considerat o delicatesă în Japonia şi în Coreea şi servit în cele mai scumpe restaurante din Occident. Peştele ocupă locul al doilea în topul celor mai otrăvitoare vertebrate, după broasca aurie otrăvitoare (folosită de triburile amazoniene pentru confecţionarea săgeţilor letale). Deşi are carnea foarte gustoasă, el trebuie pregătit cu o atenţie deosebită pentru a fi servit, în final, consumatorilor. Chiar şi aşa - carnea fiind preparată după cele mai înalte standarde -, consumatorul tră­ieş­te senzaţii tari, deoarece, de la o îmbucătură la alta, va simţi, treptat, cum îi amorţesc faţa şi cavitatea bucală. De altfel, există, la anumite popoare, credinţa că fugu îi poate transforma pe oameni în zombii, adică în morţi vii. În Japonia există bucătari specializaţi în prepararea peştelui fugu.

Pentru a ajunge la această performanţă, bucătarii urmează un curs de doi până la trei ani de specializare. La final, ei dau un examen prac­tic, în timpul căruia sunt obligaţi să mănânce ceea ce gătesc. Riscurile sunt mari dacă bucătarul nu ştie ce face, deoarece ochii, pielea şi organele interne ale peştelui sunt îmbibate cu tetrodoxină, otravă care duce la paralizarea muşchilor, stări de ameţeală şi de vomă, creşterea pulsului, respiraţie greoaie, în timp ce omul este conştient. Oricine vine în contact direct cu aceste componente riscă să intre în comă şi să moară, prin asfixiere, susţin specialiştii. Moartea survine în câteva minute sau în câteva ore. Oamenii de ştiinţă au descoperit că aceşti peşti intră în contact cu otrava în timpul procesului lor de hrănire, şi nu o moştenesc genetic. Fugu se hrănesc cu diferite orga­nis­me, inclusiv cu unele care conţin o anumită bacterie bo­gată în tetrodoxină. Însă peştii sunt imuni la această otravă, susţin cercetătorii.
Citeşte mai multe despre:   zoom

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ultimul update pentru Windows 7 a venit cu o problemă. Microsoft obligat să facă un nou update gratuit

Ultimul update pentru Windows 7 a venit cu o problemă. Microsoft obligat să facă un nou update gratuit
Microsoft a lansat ultimul update public pentru Windows 7, la începutul acestei luni, punând capăt suportului pentru sistemul de operare după mai mult de 10 ani. Microsoft a anunțat că noul update poate cauza...

Tinder lansează un "buton de urgenţă" în SUA

Tinder lansează un "buton de urgenţă" în SUA
Utilizatorii de Tinder care nu se simt în siguranţă în timpul unei întâlniri amoroase în Statele Unite vor putea alerta serviciile de urgenţă direct de pe aplicaţia de dating, au anunţat joi reprezentanţii...

Cercetătorii Kaspersky au blocat atacurile Shlayer, cel mai răspândit malware pentru dispozitivele macOS

Cercetătorii Kaspersky au blocat atacurile Shlayer, cel mai răspândit malware pentru dispozitivele macOS
 Atacurile celui mai răspândit malware pentru utilizatorii de macOS, Shlayer, au fost împiedicate, în 2019, de către specialiştii Kaspersky cu ajutorul unei soluţii de securitate dezvoltată special pentru...

Originea și modul de transmitere a noului coronavirus din China sunt încă incerte

Originea și modul de transmitere a noului coronavirus din China sunt încă incerte
Piaţa din China considerată epicentrul noului coronavirus era un fel de menajerie în care coexistau specii neobişnuite de animale, cum ar fi celebra zibetă, aflată la originea epidemiei de Sindrom Acut Respirator...

NASA anunță încheierea misiunii telescopului orbital Spitzer

NASA anunță încheierea misiunii telescopului orbital Spitzer
Misiunea telescopului orbital Spitzer se va încheia la 30 ianuarie, la mai bine de 16 ani după lansarea sa pe orbită, perioadă în care i-a ajutat pe astronomi să înţeleagă multe mistere ale Universului, printre...

Zeci de tulpini de virusuri străvechi aflate într-un ghețar din China s-ar putea reactiva

Zeci de tulpini de virusuri străvechi aflate într-un ghețar din China s-ar putea reactiva
În ultimii 15.000 de ani, un gheţar aflat în nord-vestul platoului tibetan, în China, a conservat mai multe tipuri de virusuri, unele dintre ele necunoscute pentru ştiinţă, conform unui material publicat de Live...

O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în China

O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în China
O nouă specie de dinozaur de dimensiuni mici, cu aripi şi pene, a fost confirmată de o echipă de oameni de ştiinţă americani şi chinezi, pe baza descoperirii unor fosile în nord-estul Chinei. Fosilele, care au...

Sonda chineză Chang'e 4 și-a reluat activitatea pe partea nevăzută a Lunii

Sonda chineză Chang'e 4 și-a reluat activitatea pe partea nevăzută a Lunii
Modulul de aselenizare şi roverul misiunii chineze Chang'e-4 şi-au reluat activitatea pe partea ascunsă a Lunii, în cea de-a 14-a zi selenară, după ce s-au aflat în ''hibernare'' pe timpul nopţii extrem de...

SUA: Facebook, dată în judecată pentru presupuse practici anticoncurenţiale

SUA: Facebook, dată în judecată pentru presupuse practici anticoncurenţiale
Patru companii au dat în judecată Facebook la un tribunal federal din SUA pentru presupuse practici anticoncurenţiale, acuzând reţeaua de social media că a revocat în mod inadecvat accesul la platforma sa pentru...

Incendiile de vegetaţie se vor înrăutăţi, iar oamenii trebuie să se adapteze, avertizează experţii

Incendiile de vegetaţie se vor înrăutăţi, iar oamenii trebuie să se adapteze, avertizează experţii
Incendiile de vegetaţie vor deveni mai frecvente în contextul în care schimbările climatice încălzesc Pământul, iar comunităţile vor trebui să se adapteze, au avertizat experţi internaţionali citaţi vineri...

Eurostat: Aproape jumătate dintre cetăţenii UE şi-au limitat activităţile private pe internet în 2019

Eurostat: Aproape jumătate dintre cetăţenii UE şi-au limitat activităţile private pe internet în 2019
Aproape jumătate dintre cetăţenii din Uniunea Europeană, respectiv 44%, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani, susţin că şi-au limitat în 2019 activităţile private pe internet, din cauza temerilor...

Câinii au concurenţă serioasă din partea lupilor în jocurile de tip aport

Câinii au concurenţă serioasă din partea lupilor în jocurile de tip aport
Câinii nu sunt singurii cărora le plac jocurile de tip aport - puii de lup au instincte naturale pentru această activitate, conform unui studiu citat joi de Press Association. În cazul unora dintre câini este...

Suportul pentru Windows 7 încetează astăzi. Utilizarea sistemului de operare va deveni un risc de securitate

Suportul pentru Windows 7 încetează astăzi. Utilizarea sistemului de operare va deveni un risc de securitate
Sistemul de operare Windows 7 va deveni un risc de securitate pentru utilizatorii individuali şi companii, odată cu încetarea acordării suportului de către Microsoft, începând de marţi, 14 ianuarie, precizează...

Cel mai vechi material descoperit pe Terra datează de 7 miliarde de ani

Cel mai vechi material descoperit pe Terra datează de 7 miliarde de ani
Praf stelar format în urmă cu 7 miliarde de ani, conţinut de un meteorit care s-a prăbuşit pe Terra în urmă cu o jumătate de secol, este cel mai vechi material solid descoperit vreodată pe planeta...

Programul spaţial „Artemis” al NASA: O nouă promoţie de astronauţi, formată aproape jumătate din femei

Programul spaţial „Artemis” al NASA: O nouă promoţie de astronauţi, formată aproape jumătate din femei
După doi ani şi jumătate de antrenament la NASA, unsprezece americani şi doi canadieni s-au alăturat vineri echipei de astronauţi calificaţi pentru a efectua zboruri către Staţia Spaţială Internaţională...
Serviciul de email marketing furnizat de