x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gustoase, dar otrăvitoare

0
Autor: Anca Aldea 30 Oct 2010 - 00:00
Gustoase, dar otrăvitoare Bazuki Muhammad/Reuters
Vezi galeria foto


Una dintre întrebările care necesită răspuns urgent atunci când ne deplasăm în străinătate se referă la alimentaţie. Mai ales când e vorba despre o ţară cu o cultură culinară bogată în „elemente" necunoscute sim­ţu­rilor noastre.



Un coleg de breaslă a cumpărat în pri­măvară, de la un talcioc din Shanghai, un fruct ciudat - un fel de bilă acoperită cu un strat de „piele" verde şi foarte mulţi ţepi. Din limbajul semnelor folosit cu vânzătorul, colegul meu nu şi-a putut da seama ce cumpărase. A înţeles semnele legate de gustul extraordinar al fructului, dar nu şi de modul de preparare a acestuia. Câtva timp mai târziu, la ore foarte înaintate în noapte, colegul meu a fost informat, de recepţionerii hotelului în care eram cazaţi, care este natura poamei. În tot acest timp, jurnalistul a trăit senzaţii tari în prezenţa fructului, care, odată adus în cameră, a început să emane un miros puternic de hoit. A doua zi am aflat cu toţii păţania colegului şi ne-am dat seama că este mai sănătos pentru toată lumea dacă vom testa aromele orientale în locuri special amenajate, şi nu la tarabele din stradă.

Fructul cu pricina se numeşte durian, este cultivat în Asia de Sud-Est şi poate fi uşor recunoscut, date fiind dimensiunile sale foarte mari (30 de centimetri lungime şi 15 centimetri diametru, având o greutate variabilă - între unu şi trei kilograme), odoarea pe care o emană şi coaja acoperită cu ţepi. Recepţionerii ne-au spus că durian este interzis în multe hoteluri din Shanghai şi, în general, din China, din cauza mirosului său de cea­pă stricată sau de şosete transpirate. În Singapore există chiar indicatoare stradale, care arată că duria­nul este interzis în transporturile publice. Fructul a fost descoperit de occidentali în urmă cu 600 de ani în regiunile care azi poartă denumirea Brunei, Indonezia şi Malaiezia, însă el se consuma aici încă din timpurile preistorice.

În secolul al XIX-lea, biologul brita­nic Alfred Russel Wallace descria conţinutul fructului ca având gustul unei creme de lapte aromate puternic cu migdale. Pulpa, moale şi albă, este folosită în bucătăria orientală pentru accentuarea anumitor gusturi de prăjituri, îngheţată, biscuiţi, bomboane, cappuccino şi chiar salate, iar seminţele se pot consuma numai prăjite. Fructul nu trebuie consumat nepregătit, deoarece conţine acizi. Există păreri conform cărora durianul nu trebuie consumat niciodată cu alcool sau cafea, deoarece conţine sulf într-o cantitate foarte mare şi împiedică ficatul să-şi exercite funcţiile normale de curăţare a toxinelor din orga­nism.

Practicanţii medicinei tradiţionale încurajează consumul fructului de către persoanele răcite sau care au febră (bolnavii trebuie să bea o cantitate oarecare de apă turnată în prealabil în coaja fructului, după ce pulpa a fost consumată), precum şi de femeile gravide sau de cei care au tensiunea mare. Durianul este un fruct bogat în carbohidraţi, proteine şi grăsimi, iar în unele culturi (în Malaiezia, de exemplu), frunzele şi rădăcinile sunt folosite în mod curent în tratamente pentru afecţiuni uşoare. Unii oameni cred că durianul are proprietăţi afrodiziace. În Indonezia există chiar un proverb legat de „regele fructelor" născător de iubire: „Când durianul cade, sarong-urile se ridică", făcând referire la fustele purtate de femei şi bărbaţi în anumite regiuni ale Glo­bului (între care Asia de Sud şi Sud-Est).

Oarecum asemănător ca formă cu durianul şi folosit, totodată, în alimentaţia omului (înstărit, de data aceasta) este peştele fugu, considerat o delicatesă în Japonia şi în Coreea şi servit în cele mai scumpe restaurante din Occident. Peştele ocupă locul al doilea în topul celor mai otrăvitoare vertebrate, după broasca aurie otrăvitoare (folosită de triburile amazoniene pentru confecţionarea săgeţilor letale). Deşi are carnea foarte gustoasă, el trebuie pregătit cu o atenţie deosebită pentru a fi servit, în final, consumatorilor. Chiar şi aşa - carnea fiind preparată după cele mai înalte standarde -, consumatorul tră­ieş­te senzaţii tari, deoarece, de la o îmbucătură la alta, va simţi, treptat, cum îi amorţesc faţa şi cavitatea bucală. De altfel, există, la anumite popoare, credinţa că fugu îi poate transforma pe oameni în zombii, adică în morţi vii. În Japonia există bucătari specializaţi în prepararea peştelui fugu.

Pentru a ajunge la această performanţă, bucătarii urmează un curs de doi până la trei ani de specializare. La final, ei dau un examen prac­tic, în timpul căruia sunt obligaţi să mănânce ceea ce gătesc. Riscurile sunt mari dacă bucătarul nu ştie ce face, deoarece ochii, pielea şi organele interne ale peştelui sunt îmbibate cu tetrodoxină, otravă care duce la paralizarea muşchilor, stări de ameţeală şi de vomă, creşterea pulsului, respiraţie greoaie, în timp ce omul este conştient. Oricine vine în contact direct cu aceste componente riscă să intre în comă şi să moară, prin asfixiere, susţin specialiştii. Moartea survine în câteva minute sau în câteva ore. Oamenii de ştiinţă au descoperit că aceşti peşti intră în contact cu otrava în timpul procesului lor de hrănire, şi nu o moştenesc genetic. Fugu se hrănesc cu diferite orga­nis­me, inclusiv cu unele care conţin o anumită bacterie bo­gată în tetrodoxină. Însă peştii sunt imuni la această otravă, susţin cercetătorii.
Citeşte mai multe despre:   zoom

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Facebook anunță că 6,8 milioane de utilizatori ar putea fi afectați de o problemă de seuritate

Facebook anunță că 6,8 milioane de utilizatori ar putea fi afectați de o problemă de seuritate
 Facebook a anunţat vineri că e posibil ca 6,8 milioane de utilizatori să fi fost afectaţi de un bug, care a folosit reţeaua de socializare pentru a permite altor aplicaţii să acceseze fotografii ale...

Liderii UE cer acțiune imediată împotriva dezinformării pe internet

Liderii UE cer acțiune imediată împotriva dezinformării pe internet
 Liderii Uniunii Europene au chemat vineri, la summitul de la Bruxelles, la acţiune urgentă împotriva ştirilor false pe internet, pledând pentru acţiuni suplimentare pentru protejarea alegerilor...

Aplicații Google Play, descărcate de două milioane de ori, au fost pline cu viruși

Aplicații Google Play, descărcate de două milioane de ori, au fost pline cu viruși
Utilizatorii Android au fost sfătuiți să-și șteargă unele aplicații de pe telefon, conform Dailymail. Aplicațiile „clickfraud” pretind a fi programe normale, precum jocuri făcute de dezvoltatorii de...

Clipitul, efecte în "coordonarea interacţiunilor umane zilnice"

Clipitul, efecte în "coordonarea interacţiunilor umane zilnice"
Oamenii clipesc pentru a spune subtil cuiva că ar trebui să vorbească mai mult sau mai puţin, potrivit unui nou studiu, scrie Daily Mail. Oamenii de ştiinţă, care studiază clipitul, au descoperit că dacă o...

(P) Hybrid S și T, combinația spectaculoasă între clasic si modern

(P) Hybrid S și T, combinația spectaculoasă între clasic si modern
Cu un design desăvârșit și cele mai smart tehnologii, cu Hybrid Style și Hybrid Trendy, utilizatorul va fi mereu conectat la ceea ce îl interesează. În plus, ceasurile inteligente au teme special create pentru a ...

Sonda Voyager 2 a ieșit din heliosferă la 41 de ani de la lansare

Sonda Voyager 2 a ieșit din heliosferă la 41 de ani de la lansare
Voyager 2, sonda celor de la NASA, a ieșit din heliosferă – balonul de plasmă creat de către Soare care înconjoară cea mai mare parte a sistemului solar. Conform Engadget, sonda a intrat în spațiul...

Intervențiile chirurgicale vor fi mai ușoare în 20 de ani, cu ajutorul roboților

Intervențiile chirurgicale vor fi mai ușoare în 20 de ani, cu ajutorul roboților
Roboții ar putea să efectueze operații de cezariană sau chiar să elimine cancerul de piele, potrivit experților, notează Daily Mail. Oamenii de științe se așteaptă ca roboții să fie atât de sofisticați...

Samsung Galaxy S10 va fi anunțat la anul, iar tot mai multe detalii se scurg pe internet

Samsung Galaxy S10 va fi anunțat la anul, iar tot mai multe detalii se scurg pe internet
Tot mai multe detalii despre noul Samsung Galaxy S10 se scurg pe internet. Noutățile, conform Techradar, urmează să fie: Trei mărimi diferite ale ecranului O cameră decupată în ecranul care ocupă toată...

Elon Musk va lansa tunelul viitorului pe 18 decembrie

Elon Musk va lansa tunelul viitorului pe 18 decembrie
Primul tunel subteran de mare viteză, construit de Elon Musk, va vedea lumina zilei. Miliardarul a spus că tunelul de testare al Boring Company va debuta în data de 18 decembrie. Chiar dacă a fost amânată...

Spray-ul invizibil care scoate în evidență siluetele pe șosele

Spray-ul invizibil care scoate în evidență siluetele pe șosele
Un spray invizibil ar putea salva bicicliștii și pietonii care folosesc drumurile în beznă, conform The Sun. Spray-ul este invizibil pentru ochiul uman și costă 10 lire. Se activează la lumină artificială...

Guvernul japonez va interzice echipamentele Huawei și ZTE

Guvernul japonez va interzice echipamentele Huawei și ZTE
 Guvernul japonez va interzice la rândul său utilizarea de către administraţie a echipamentelor grupurilor chineze Huawei şi ZTE, considerate o ameninţare la adresa securităţii, a informat vineri presa...

Un stagiar Google a făcut daune de 10.000.000 de dolari cu o reclamă plasată din greșeală

Un stagiar Google a făcut daune de 10.000.000 de dolari cu o reclamă plasată din greșeală
Un stagiar de la Google a afișat din greșeală o reclamă de probă pe un „număr imens” de pagini web și aplicații, conform BBC. Un dreptunghi galben a fost activ pe site-uri și în aplicații pentru 45 de...

Lampă de veghe lună

Lampă de veghe lună
Luna este o veioză spectaculoasă care îţi dă senzaţia că ai luna de pe cer la tine în casă. Veioza are lumină albă, lumină caldă şi lumină neutră. Luna costă puţin peste 100 de lei.

Mini proiector pentru telefon

Mini proiector pentru telefon
'Moonlite'' este un mic proiector care poate fi atașat de telefonul mobil. Proiectorul poate proiecta mai multe imagini pe pereți sau tavan cu ajutorul lanternei de la telefon. Acesta se conectează la telefon cu...

China pregăteşte lansarea unei misiuni istorice spre faţa nevăzută a Lunii

China pregăteşte lansarea unei misiuni istorice spre faţa nevăzută a Lunii
Agenţia spaţială chineză a intrat pe ultima sută de metri înainte de lansarea, prevăzută vineri, 7 decembrie, a misiunii robotice Chang'e 4 de aselenizare pe faţa nevăzută a Lunii, prima misiune de...
Serviciul de email marketing furnizat de