x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Imagini în premieră ale unui mormânt vechi de 1.500 de ani aparţinând civilizaţiei Maya

Imagini în premieră ale unui mormânt vechi de 1.500 de ani aparţinând civilizaţiei Maya

26 Iun 2011   •   05:38
Imagini în premieră ale unui mormânt vechi de 1.500 de ani aparţinând civilizaţiei Maya

Arheologii au reusit sa introduca o camera video minuscula intr-un mormant apartinand vechii civilizatii Maya, sigilat de 1500 de ani, potrivit Daily Mail. Filmarea extraordinara a mormantului din situl arheologic de la Palenque, in sudul Mexicului, infatiseaza o camera aparent intacta, cu fresce rosii, ceramica si obiecte funerare din jad si din sidef.

Institutul National de Antropologie si Istorie spune ca arheologii stiau de acest mormant inca din 1999, insa nu au putut sa intre in el, intrucat piramida de deasupra lui este instabila, iar patrunderea inc amera ar putea afecta frescele.

Ei spun ca podeaua camerei este acoperita cu grohotis si nu stiu inca daca se vad in imagini si ramasitele unei persoane. Arheologul Martha Cuevas spune insa fragmentele de jad si de sidef vazute in video fac parte dintr-un costum funerar.

Camera funerara a fost descoperita intr-o piramida extrem de deteriorata din complexul Acropola de Sud din jungla de la Palenque, in apropiere de Templul Inscriptiilor, unde se afla mormantul imparatului Pakal. In timp ce in mormantul lui Pakal exista un sarcofag frumos sculptat, in camera recent descoperita nu exista o astfel de structura.

Expertii cred ca mormantul dateaza din 431 si 550 d.Hr. si ar putea contine ramasitele lui K'uk' Bahlam I, primul conducator al orasului-stat. Dr. David Stuart, specialist in epigrafie Maya, crede insa ca exista cateva dovezi ca mormantul ar putea apartine unei femei conducator din Palenque, si anume Ix Yohl Ik'nal. (V.M.)

×
Subiecte în articol: video mormant maya arheologii palenque