x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Încălzirea globală poate fi contracarată cu bidineaua. Măsura care echivalează cu eliminarea tuturor automobilelor din lume pentru 50 de ani

Încălzirea globală poate fi contracarată cu bidineaua. Măsura care echivalează cu eliminarea tuturor automobilelor din lume pentru 50 de ani

19 Apr 2012   •   15:56
Încălzirea globală poate fi contracarată cu bidineaua. Măsura care echivalează cu eliminarea tuturor automobilelor din lume pentru 50 de ani

Vopsirea acoperisurilor cladirilor in alb si folosirea unor materiale de culoare deschisa pentru sosele si pavaje nu numai ca ar face orasele mai racoroase pe timp de vara, dar ar duce si la scaderea emisiilor de carbon cu 150 de miliarde de tone, la nivel global - o masura la fel de eficienta ca eliminarea tuturor automobilelor din lume timp de 50 de ani, spun cercetatorii canadieni.

Una dintre cele mai simple si eficiente solutii de combatere a incalzirii globale ar fi cresterea capacitatii de reflexie a suprafetelor urbane, astfel incat radiatiile solare sa fie reflectate inapoi in spatiu.

Cladirile din orase care au o culoare deschisa reflecta razele infrarosii, ceea ce le face mai racoroase si duce la un consum mai mic de curent electric pentru aparatele de aer conditionat.

Cresterea capacitatii de reflexie a suprafetelor urbane (unitatea de masura a fenomenului se numeste albedo) a fost mai intai sugerata de secretarul american pentru Energie, profesorul Steven Chu.

"Daca cladirile sunt racite cu aer conditionat, dar au si o culoare care reflecta razele solare, atunci consumul de curent electric scade cu 10 - 15 la suta. De asemenea, ajuta la scaderea nivelului albedo al Pamantului - devine mai reflexiv", a spus profesorul Chu.

Propunerile acestuia au fost studiate de o echipa de cercetatori de la Universitatea Concordia, din Canada. Acestia au estimat ca un oras in care acoperisurile, soselele si pavajele sunt facute din materiale de culoare deschisa isi poate creste cu 10% nivelul albedo.

Daca toate orasele din lume ar face lucrul acesta, curentul electric economisit ar insemna scaderea cu 130 - 150 de miliarde de tone a dioxidului de carbon emanat, ceea ce ar echivala cu eliminarea tuturor automobilelor din lume timp de 50 de ani.

"Cresterea nivelului albedo poate duce la scaderea temperaturii in atmosfera si poate contracara valurile de caldura din marile orase", spun cercetatorii in revista Environmental Research Letters.

Albedo se masoara pe o scala de la zero la unu. Unu inseamna reflexie totala a luminii, iar zero absorbire totala. Asfaltul folosit are o valoare de 0,12 albedo, in timp ce zapada poraspata are o valoare de 0,8 - 0,9 albedo.

×