x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Info

Info

de Jurnalul National    |    31 Aug 2007   •   00:00
INCONTESTABIL - Orhideea, de-o vărstă cu dinozaurii
Orhideele au apărut intr-o perioadă in care dinozaurii existau deja, au concluzionat oamenii de ştiinţă care au analizat urme de polen provenind de la "regina florilor" şi găsite intr-o bucată de chihlimbar, lăngă o albină. Descoperirea plasează apariţia orhideelor undeva intre 76 şi 84 de milioane de ani in urmă, specia dovedindu-se mult mai "bătrănă" decăt se credea iniţial, relatează BBC. Polenul analizat de specialişti a fost recoltat de pe trupul fosilizat al unei albine dispărute acum 20 de milioane de ani. (I.C.)


EXTREME - Furtunile de pe Planeta Roşie
Roverele Spirit şi Opportunity, care au ajuns pe suprafaţa planetei Marte in 2004 şi respectiv 2005, au avut ocazia de a inregistra date specifice despre condiţiile climaterice de pe Planeta Roşie. In ultimele două luni, lumea străină a fost invăluită intr-o gigantică furtună de praf. Datele transmise de rovere oferă informaţii cruciale pentru cercetătorii care studiază sistemul gravitaţional al furtunilor, opacitatea atmosferei marţiene, folosindu-se măsurători făcute in raport cu Soarele, ca eşalon, relatează Science Daily.


EBRIETATE - NASA nu a găsit dovezi
O anchetă internă a NASA nu a reuşit să scoată la iveală dovezi concrete privind consumul de alcool de astronauţii plecaţi in misiuni, transmite BBC. Agenţia spaţială americană a demarat ancheta in urma apariţiei unui raport potrivit căruia astronauţi "imbibaţi" cu alcool ar fi zburat in spaţiu in cel puţin două cazuri. "Nu am găsit nici o dovadă care să susţină aceste acuzaţii", a spus responsabilul cu securitatea misiunilor spaţiale Bryan O’Connor, precizănd că in cadrul investigaţiei au fost intervievate aproape 100 de persoane. (I.C.)


INTELIGENTE - Maşini mai deştepte in viitor
Prototipurile de maşini de serie care se află acum pe planşetele de cercetare ale experţilor din industria inovaţiilor din automobilism vor fi capabile să dezvolte mult mai multe semne de "inteligenţă" mecanică, relatează Science Daily. Din stilul de condus, viitoarele maşini vor fi capabile să aprecieze gradul de oboseală a şoferului, vor şti să pună mobilul pe modul de aşteptare in momentele critice in aşa fel incăt cel care conduce să nu fie distras.

×
Subiecte în articol: zoom