x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Info

Info

de Jurnalul National    |    11 Oct 2007   •   00:00

FESTIVALUL VULTURUL DE AUR DIN MONGOLIA

Vănătorii de vulturi kazahi, numiţi kusbegi sau berkutchi, au propriul lor festival unde işi arată indemănarea in dresarea inaripatelor cu ochi sticloşi. Aproximativ 200 de vănători imbrăcaţi in brocart şi căciuli de blană au participat la a şaptea ediţie a Festivalului Vulturul de Aur, desfăşurat in Munţii Altai din vestul Mongoliei. "Dresarea păsărilor nu este uşoară. Pentru ea ai nevoie de un cal bun" şi de o legătură extrem de apropiată cu vulturii, spune Abish Mekei, profesor la Universitatea Naţională din Mongolia. Vulturii sunt folosiţi incă din cele mai vechi timpuri - unii spun că obiceiul datează de acum 6.000 de ani - pentru vănarea marmotelor, a vulpilor mici şi a lupilor. In trecut, vulturii dresaţi serveau şi ca monedă de schimb - un vultur auriu bine dresat putea fi oferit la schimb pentru şase cămile.

Computere care "citesc găndurile"

Cercetătorii Grupului de interacţiune om-computer din cadrul Universităţii Tufts din Boston propun o cale prin care calculatoarele să poată prezice căt de obosiţi sau stresaţi sunt oamenii. Studiul lor are scopul de a eficientiza munca, printr-o introspecţie computerizată a creierului uman. Asemănat cu metoda IRM (imagistica prin rezonanţă magnetică) de a scana activitatea creierului, modelul propus de universitatea Tufts va "citi găndurile" măsurănd volumul de oxigen şi sănge din creier, folosind lumina. In funcţie de gradul de absorbţie a luminii inregistrat la nivelul ţesuturilor din creier se vor detecta zonele cerebrale active şi rata la care sunt solicitate. "Zona din creier in care sunt semnalate schimbări in fluxul săngelui oferă indicii despre schimbările metabolice ale creierului", a declarat profesorul Sergio Fantini.

BUGET REDUS, PREMIU IMPORTANT

Muzeul Literaturii Moderne din Germania - o clădire construită cu buget redus şi inaugurată anul trecut - a obţinut, din partea Institutului Regal al Arhitecţilor Britanici (RIBA), premiul pentru cea mai ingenioasă arhitectură. Clădirea situată pe un platou stăncos din Marbach am Neckar, oraşul natal al poetului Friedrich Schiller, a fost proiectată după un design al arhitectului britanic David Chipperfield. Designul a primit Premiul RIBA Stirling pentru o compoziţie impresionantă realizată cu bani puţini. Muzeul Literaturii Moderne din Germania adăposteşte lucrările celor mai mari scriitori germani ai secolului al XX-lea, inclusiv manuscrisul original al "Procesului" lui Franz Kafka. Clădirea, care a costat aproximativ 12 milioane de euro, se află in imediata vecinătate a Arhivelor Literare Germane şi a Muzeului Naţional Friedrich Schiller.

×
Subiecte în articol: zoom