x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Info

Info

23 Iul 2006   •   00:00

Aeronautica - Avionul cu baterii zboara cu un pasager

Primul avion cu un pasager, alimentat de baterii, s-a ridicat in zbor in nordul orasului Tokyo. Realizat din fibra de carbon si styroform, avand 10 m lungime, 31 m anvergura aripilor si cantarind 100 kg, avionul a zburat pe o distanta de 391,4 m.

Defectiune - Lansarea satelitului MetOp-A, amanata

Lansarea MetOp-A, cel mai complex satelit de observatie al Pamantului, a fost amanata din cauza unei defectiuni la aparatul de lansare. Satelitul face parte dintr-un program european pe 15 ani de imbunatatire a previziunilor meteorologice. El va oferi o mai buna intelegere a schimbarilor climatice, fiind dotat cu peste 12 mecanisme de masurare meteorologica si de transmitere a datelor.

Bilant - Misiune reusita a navetei Discovery

Misiunea navetei spatiale Discovery s-a incheiat cu success. In 13 zile, cat a durat misiunea, astronautii au efectuat trei iesiri in spatiu, singurul care a ramas tot timpul la bord fiind astronautul Agentiei Spatiale Europene. Un moment decisiv pentru programul spatial american, reusita misiunii permite NASA continuarea finalizarii Statiei Spatiale Internationale, avand in intentie si trimiterea unor astronauti pe Marte.

Clima - Sistem performant de predictie meteo

Japonia va realiza un sistem de predictie meteo pe termen lung, de circa 30 de ani. Programat sa inceapa anul viitor, proiectul se va folosi de resursele unuia din cele mai rapide computere ale lumii. Rezultatele vor indica traiectoriile taifunurilor sau zonele expuse unor cantitati mari de precipitatii, proiectul urmarind si realizarea unei harti a tendintelor de incalzire globala.

Radar - Misiune de cercetare a secetei din Sahel

Fotografia facuta langa un aeroport nigerian arata un put secat aflat in fata unui radar pentru furtuni instalat de Institutul pentru Tehnologie din Massachusetts. O echipa internationala de cercetatori incearca sa gaseasca motivele secetei din Sahel.

Misiune - Chinezii vor sa mearga pe Marte

China planuieste un program spatial ce are ca tinta explorarea Lunii si a planetei Marte. Acesta se va desfasura in urmatorii cinci ani.
×
Subiecte în articol: stiinta si tehnica