x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Info

Info

de Jurnalul National    |    17 Aug 2007   •   00:00
MEMORII - Zbor cu amintiri latente
Cercetătorii britanici de la Universitatea din Sheffield au descoperit că motivul pentru care păsările zboară atăt de uşor este datorat faptului că in codul lor genetic există un spaţiu pentru stocarea memoriei latente referitoare la zbor, relatează Science Daily. Folosind modele simple de creier, precum şi simulări pe calculator, oamenii de ştiinţă au pus in evidenţă că tehnicile de zbor invăţate de o generaţie de păsări generează indirect inducerea unei memorii latente in generaţia următoare, ceea ce micşorează cantitatea de tehnici de invăţat pentru puii păsărilor.


HOINAR - Steaua cu ani-lumină in coadă
Galex, telescopul utilizat de NASA pentru a explora galaxia noastră, a pus in evidenţă un fenomen unic. Mira, o stea in stadiul final al evoluţiei sale, care rătăceşte prin galaxie cu o viteză extraordinară, are o coadă similară cu a unei comete, dar care măsoară 13 ani-lumină, relatează BBC. "Este un fenomen nou pentru noi şi incă suntem in perioada de inţelegere a fizicii implicate de un asemenea proces", a declarat cercetătorul Mark Seibert, citat de Nature.


OCEANIA - Curentul marin, veriga lipsă
Un curent oceanic, considerat una dintre necunoscutele cele mai importante pentru a explica sistemul de conectare a oceanelor lumii, a fost descoperit de oamenii de ştiinţă australieni, relatează CNN. Curentul recent descoperit trece pe lăngă insula Tasmania inspre Atlanticul de Sud. "Ştiam că aceşti curenţi de adăncime se mişcă din Pacific spre Oceanul Indian prin Indonezia. Acum putem vedea că ei se deplasează şi la sud de Tasmania, un fapt extrem de important", a declarat cercetătorul Ken Ridgeway, citat de CNN.


HAZARD - Frumuseţea omului, o intămplare?
De ce nu seamănă omul contemporan cu verii de Neanderthal? O intrebare veche de aproximativ 150 de ani, la care antropologii de la Universitatea din California cred că au găsit răspunsul, relatează Science Daily. Nu selecţia naturală a generat schimbarea trăsăturilor craniului uman, ci pur şi simplu hazardul. Schimbările aleatorii din ultimii 500.000 de ani, precum şi faptul că neanderthalienii şi oameni moderni au fost izolaţi unii de alţii au generat modificările in anatomia lui Homo Sapiens Sapiens.

×
Subiecte în articol: zoom