x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Info ZOOM

Info ZOOM

de Anca Aldea    |    31 Ian 2009   •   00:00

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA, organizaţie neguvernamentală ce activează în domeniul cercetării aerospaţiale) oferă un premiu de 10.000 de euro pentru realizarea unui aeromodel planor construit exclusiv din hârtie şi/sau carton şi adeziv.



La concurs se pot înscrie echipe ale căror membri să nu aibă mai mult de 16 ani şi să fie însoţiţi de un adult. Echipele vor proiecta, construi şi lansa aeromodelul planor în cadrul sesiunilor de zbor organizate de ARCA până la 17 iunie 2009. Câştigătorul va fi acela al cărui aparat va pluti cel mai mult timp în aer. Aeromodelul câştigător va fi expus, alături de fotografii ale echipei constructoare, la Muzeul Aviaţiei Române în cadrul unei expoziţii permanente, lângă incontestabilele creaţii ale pionierilor aviaţiei, se arată într-un comunicat ARCA primit la redacţie.


Intitulat "Zece", concursul are caracter educaţional şi comemorează 100 de ani de la primul zbor efectuat în ţară de un român, Aurel Vlaicu, cu un aparat românesc. Pentru mai multe informaţii puteţi contacta următoarele adrese:

Site: www.competitiazece.ro, www.arcaspace.ro.
Forum: www.competitiazece.forum.ro
Blog: www.competitiazece.blogspot.com

BUCUREŞTI / Concurs National Geographic şi Europa FM



National Geographic şi Europa FM au amplasat în Piaţa Universităţii din Bucureşti un cub de gheaţă şi invită pe toată lumea să dea un pronostic cu privire la momentul la care masa de apă îngheţată se va topi. Mesajul pe care organizatorii vor să-l transmită din buricul Capitalei se vrea un semnal de alarmă la adresa schimbărilor climatice. "Ghiceşte în câte zile, ore şi minute se topeşte cubul şi poţi fi TU cel care câştigă 10.000 de euro!" Pentru mai multe informaţii accesaţi site-urile: www.europafm.ro şi www.natgeo.ro.

 

ALBANIA / Epave în Marea Ionică

O echipă de cercetători americani şi albanezi a găsit pe fundul Mării Ionice mai multe epave din vremurile antice, între care resturi ale unor vase greceşti ce datează din perioada secolelor al VI-lea şi al III-lea î.Hr. Au mai fost găsite obiecte de ceramică din secolul al V-lea î.Hr., o amforă din secolul al IV-lea î.Hr., precum şi olane, obiecte africane din secolele I-III d.Hr. şi o ancoră romană.

Oamenii de ştiinţă lucrează de mai bine de doi ani în partea de sud a mării, care udă litoralul albanez, în speranţa de a găsi urme ale unei civilizaţii care trăia aici în urmă cu 2.500 de ani. Ajutaţi de roboţi şi submersibile ­ echipament obligatoriu pentru astfel de misiuni ­, cercetătorii au măturat practic fundul mării ionice dinspre Albania şi au găsit cel puţin cinci situri arheologice. Aceste locuri - susţin oamenii de ştiinţă ­ pot furniza date importante cu privire la tehnicile de construire a vaselor antice. Arheologul american Jeffrey Royal de la Fundaţia Nautică RPM (Florida) spune că descoperirile sunt atât de importante, încât Albania poate fi situată pe acelaşi loc, din punct de vedere arheologic, cu Italia şi Grecia.


HMS Victory, readusă la suprafaţă?

Odyssey, o firmă americană pe care presa britanică o consideră "controversată", a anunţat recent că a descoperit epava celebrei nave de luptă HMS Victory (a Marii Britanii), scufundată în urmă cu 250 de ani în apele Canalului Mânecii, în timpul unei furtuni. Firma Odyssey, despre care s-a spus în repetate rânduri că s-a specializat în recuperarea epavelor istorice extrem de valoroase, ar putea întâmpina o serie de dificultăţi în încercarea de a aduce la suprafaţă epava şi averea sa - HMS Victory avea la bord 100 de tunuri de bronz (care astăzi ar valora mai multe sute de mii de euro).

×
Subiecte în articol: stiri