x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Inovaţie bună de combătut criza financiară

Inovaţie bună de combătut criza financiară

de Florentin Coman    |    31 Ian 2009   •   00:00

Un inginer brăilean spune că a reuşit să modifice un motor obişnuit în aşa fel încât să consume cu până la 30% mai puţin carburant. Inovaţia este în curs de omologare şi a trezit deja interesul investitorilor.



Inginerul brăileanul Ion Nabuneţi, un fost angajat al uzinei de excavatoare Promex, susţine că a găsit formula fericirii pentru şoferi: a modificat un motor obişnuit în aşa fel încât consumul i-a scăzut cu aproximativ 30%. Inovaţia a fost realizată cu ajutorul a doi amici, şi ei ingineri. „Modificările s-au făcut pe un motor mai vechi, de Volkswagen. Am umblat la camera de ardere şi la sistemul de distribuţie, iar consumul s-a redus substanţial, fapt ce dovedeşte că inovaţia se poate aplica pe propulsoare deja existente, nefiind nevoie de o industrie specială pentru producţia unui nou tip de motor", spune inginerul, explicând simplu de la ce a pornit ideea sa: „Motorul pe benzină cu aprindere cu scântei are un ramdament de 21-29%. Asta înseamnă că foloseşte un sfert din benzina consumată, iar trei sferturi le aruncă. Aici am intervenit noi".

Pentru a demonstra că motorul modificat de ei are calităţile specificate, cei trei colaboratori au făcut un test, la care au asistat câţiva ziarişti brăileni. Astfel, a fost conectat un motor obişnuit, de Dacie, cu capacitate cilindrică similară cu a celui modificat, la o sticluţă cu benzină de 0,5 litri, a fost lăsat să meargă 3 minute, apoi s-a alimentat motorul îmbunătăţit de la acelaşi recipient. Chiar dacă nu are pretenţia unui test de omologare, încercarea a demonstrat că, în cazul propulsorului modificat, consumul a fost la jumătate. „În cazul motoarelor de acelaşi tip şi de aceeaşi marcă, consumul scade mai puţin, până la circa 30%", explică cei trei. Aceştia spun că soluţia lor tehnică este în curs de omologare şi că există deja o societate de investiţii din Bucureşti interesată să o valorifice.

×
Subiecte în articol: inventii