x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Internetul ne schimbă memoria. Studiu al universităţilor Harvard şi Columbia

Internetul ne schimbă memoria. Studiu al universităţilor Harvard şi Columbia

de Sînziana Stancu    |    21 Iul 2011   •   21:00

Experimentele psihologice realizate pana acum privind relatia intre memoria umana si Internet arata ca reteaua online si computerele, in ge­neral, schimba natura proceselor noastre de memorare. Astfel, aceste capacitati 'se lenevesc' cand stiu ca se pot baza pe memoria computerului pentru aproape orice si in orice ocazie. Specialistii afirma ca Internetul functioneaza ca o 'memorie transactiva' pe care noi ne bazam ca sa ne aduca aminte ce anume am uitat si sa ne livreze imediat informatiile de care avem nevoie. Specialisti de la Universitatile Columbia si Harvard au tras concluzia in studiile lor ca noi, avand la indemana computerul si Internetul, suntem tentati sa uitam informatii ce le-am putea gasi cu un simplu 'click' pe Internet si sa le retinem numai pe cele pe care nu le putem gasi online, scrie Daily Mail.

De asemenea, ne amintim mai degraba unde am gasit o informatie pe web sau folderul in care am pus-o, decat continutul informatiei in sine. 'Nu cred ca Google ne face mai pro­s­ti, ci acesta ne schimba doar mo­dul in care ne amintim de unele lucruri', afirma specialista Betsy Sparrow, de la Universitatea Columbia. Ea adauga ca 'tendinta oamenilor de a-si aminti unde poate fi ga­sita informatia, si nu informatia in sine, nu este un semn ca ne pierdem me­moria, ci este vorba despre o simpla organizare a unei cantitati de informatii disponibile intr-un fel cat mai accesibil'.

Sparrow a mai spus ca efectele internetului asupra memoriei sunt departe de a fi explorate metodic, precizand totodata ca studiul ei a demonstrat ca Internetul a devenit sursa noastra externa cea mai importanta in inmagazinarea informatiilor.

Specialistul Daniel Wegner, de la Harvard, a fost primul care a propus conceptul de 'memorie transactiva' intr-o lucrare de-a sa intitulata 'Interdependenta cognitiva in relatiile apropiate', prin care a aratat ca in cazul cuplurilor statornice, care au ani buni impreuna, unul dintre parteneri incepe 'sa functioneze' la un moment dat ca 'o baza de date', 'o banca de memorie' pentru celalalt partener. Prin 'memoria transactiva' se poate explica astfel modul prin care tindem sa lasam in grija Internetului tot ceea ce ar trebui sa stocam in memoria noastra.

×
Subiecte în articol: internet computer memorie columbia Harvard