x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Inventik de la TIB

Inventik de la TIB

de Delia Zahareanu    |    11 Oct 2007   •   00:00
Inventik de la TIB

Primul tărg de tehnologii de la Bucureşti şi-a intămpinat vizitatorii cu salonul de inventică şi cu prezentarea in premieră a concernurilor industriale care de-abia au intrat pe piaţa romănească.

La prima ediţie a TIB 2007 - tărgul de tehnologii de la Bucureşti, stăteai să te găndeşti bine incotro s-o apuci. Ghidul pe care organizatorii ţi-l inmănau te făcea să-ţi dai seama că nu poţi vedea decăt o părticică, intr-o zi sau in căteva ore. De la intrarea in curtea complexului de la Romexpo, utilaje grele, platforme de lucru la inălţime, standuri de laminate, şuruburi, macarale, aparate de tracţiune şi buldozere inşirate lăngă cupola pavilionului numărul 1 ofereau vizitatorului neiniţiat in domeniul tehnologiilor de ultimă oră un vag sentiment de vertij. Insă, in acelaşi timp, adrenalina de a vedea şi de a inţelege ce se petrece acolo, de "a face lumină" intr-un domeniu accesibil numai celor specializaţi se instala de la primii paşi printre exponate. O privire scurtă in ghid şi decizia este luată: mai intăi de toate, salonul de inventică.

"Acasă", in China

Urcănd treptele care duceau dinspre spaţiul expoziţional al pavilionului 2 spre etaj, unde anul acesta a fost găzduit salonul de inventică, devenea din ce in ce mai clar că participarea internaţională este prezentă. Iar din această participare, o treime provenea din Asia. Mai precis, din China. Guvernul de la Beijing a selectat o delegaţie a oraşului Shanghai, care a umplut cam jumătate de spaţiu expoziţional al salonului, prezentănd de la nanotehnologii medicale pănă la machetele rachetelor "Lungul Marş" şi modulul spaţial "Shenzhou". Şi pentru ca totul să meargă pe roate, iar limba să nu fie o barieră in calea oportunităţilor de afaceri, chinezii şi-au angajat şi translator. Ca atare, dacă voiai să stai de vorbă cu cineva de la standurile Republicii Populare, mergeai acolo, zămbeai, intrebai in engleză ceva, ţi se făcea semn să aştepţi puţin, era chemat translatorul şi incepea discuţia.

Fie că erai specialist in tehnologiile de realizare a nanochipurilor sau novice, chinezii te primeau cu politeţe şi erau in stare să-şi vorbească pănă cănd translatorul deja dădea semne de nelinişte, iar cel care pusese intrebările avea ochii impăienjeniţi de detalii precum frecvenţe, compatibilităţile componentelor şi alte detalii despre tehnologiile de producere concretă a diverselor nanochipuri aflate pe o platformă de circuite integrate, de exemplu. Intrebată la ce anume au aplicat cercetările in domeniul nanotehnologiilor, Chen Yi, lector la Universitatea din Shanghai, ne-a declarat: "Institutul nostru de cercetare colaborează, pe lăngă studiile pe care le facem noi, cu diverse companii, pentru punerea in practică a acestor descoperiri. Noi ne-am dezvoltat pe domenii precum nanomaterialele, nanobiologia, nanorobotica sau nanoelectronica".

Nanotehnologiile aplicate in fabricarea textilelor "au capacitatea de respingere a ultravioletelor, sunt excelente pentru lenjeria intimă, deoarece au efect antibacterian", a adăugat Chen Yi.

Pentru masele ceramice, nanotehnologiile oferă posibilitatea de modificare cromatică, făcăndu-le să aibă un colorit mult mai plăcut şi o rezistenţă superioară. Iar vopselele devin prietenoase faţă de mediu prin inserţia acestui tip de tehnici.

Pe Drumul Mătăsii

Pe lăngă nanotehnologii, standurile chinezeşti aveau şi subiecte "la scară mare". O machetă a "Large Sky Area Multi-Object Fiber Spectroscopic Telescope" şi imagini cu aplasarea grandioasei construcţii, care va fi dată in folosinţă in 2008, erau menite să atragă amatorii de astronomie. Telescopul-gigant, cu spectru optic, va avea cel mai mare obiectiv din lume şi poate monitoriza 4.000 de corpuri cereşti. Lăngă telescop, o demonstraţie pe viu a mecanismelor de levitaţie magnetică folosind supraconductorii la temperatură inaltă, pe baza proprietăţilor azotului lichid. Drept care toată lumea incerca să impingă placa metalică ce levita deasupra băii de azot lichid, insă fără şanse de succes. Placa era concepută să reziste unei presiuni de 200 kg. Tehnologia este aplicabilă la trenurile de mare viteză pe pernă magnetică, la lagăre fără frecare sau la mişcările de rotaţie complexă in industrie. Invenţie realizată de altfel in cel de-al nouălea plan cincinal de oamenii de ştiinţă chinezi.

Din ţara ayatollahilor la TIB

Iranul şi-a trimis şi el delegaţia sa la salonul de inventică. Iar recordul pentru cel mai tănăr inventator prezent la salonul de la TIB 2007 il deţine tot cineva din delegaţia iraniană: Negar Molazadeh este o elevă de 17 ani, din clasa a XI-a de la Liceul de Matematică-Fizică din Karshenasan. Vărsta sau vălul cu care şi-a acoperit capul, conform riturilor Islamului şiit, n-o impiedică să inventeze senzori speciali aplicabili pentru prevenirea accidentelor de maşină sau pentru detectarea scurgerilor de gaze sau de petrol in instalaţiile de forare. Negar este măndria delegaţiei iraniene, iar ceilalţi participanţi işi fac un titlu de onoare de a recomanda vizitarea standului său. Lăngă ea, o echipă de la Micro Sense Robotics, compusă din Amir Rohan Kazzari, Mehdi Ghaffani şi Keyvan Babaie, prezintă un robot special conceput pentru depistarea şi inlăturarea minelor antipersoană. "Sunt 50 de milioane de mine in toată lumea, iar in Iran sunt peste 15 milioane… ştiţi, războaiele…", ne declară Amir Kazzari, după ce ne-a imbiat să ronţăim fisticuri şi dulciuri. La auzul statisticilor, fisticurile au cam stat in găt, iar de dulciuri nici n-a mai fost vorba. "Noi pregătim roboţi pentru situaţii de urgenţă, precum deminare, recunoaştere şi salvări in cazul incendiilor", a continuat tănărul inventator iranian.

Romănii, ca brazii, dar cam retraşi

Prezenţa romănească la Salonul de inventică nu avea nici ospitalitatea tradiţională a Orientului Mijlociu, nici politeţea şi scara echipei din China, nici prestanţa necesară pentru a atrage clienţii sau curioşii. Cu o excepţie notabilă. Este vorba despre dr Mircea Manolescu, cel care a brevetat un sistem de prevenire in caz de cutremur, pe care oricine şi-l poate instala cu uşurinţă acasă. Un dispozitiv de analiză a undei seismice emite o avertizare audio cu 20-30 de secunde inainte de producerea seismului, inchide automat instalaţiile de gaze şi permite salvarea vieţii. Şi asta, deoarece majoritatea problemelor in caz de cutremur provin de la instalaţiile de gaze care nu-şi mai păstrează etanşeitatea. "Dacă ar fi să punem o bulină pe clădirile cu risc de explozie şi incendiu in Bucureşti, ar insemna să punem bulină pe toate clădirile şi blocurile din oraş", ne-a declarat Mircea Manolescu.

PREMIERE

La TIB au fost prezente pentru prima dată şi mari firme internaţionale, unele chiar lideri de piaţă, pentru a-şi căuta parteneri de afaceri şi reprezentanţi pentru produsele şi gama de servicii pe care o aveau de oferit. Astfel, liderul mondial pe piaţa de utilaje pentru fabricarea infrastructurilor specializate de armături pentru construcţii, MBK, Maschinenbau GmbH, din Germania, şi-a făcut debutul la tărg prin firma reprezentantă Bazis SRL.

TIB 2007 a propus, pe lăngă utilajele specifice diferitelor ramuri industriale, şi costume de protecţie sau echipament prin care cei expuşi unor sarcini periculoase il pot folosi. Astfel, de la măşti de respirat pănă la ochelarii cu factor maxim de protecţie, pentru sudură sau căştile speciale de protecţie au fost expuse uneori chiar folosindu-se manechine cu un aer futuristic

Participanţi

Salonul de inventică a presupus participarea intr-o competiţie care a premiat cele mai valoroase invenţii prezentate. In afară de Romănia, au fost prezente Cehia, Polonia, Iran şi China. Romănia, pe lăngă prezentarea unui dispozitiv de prevenire a seismelor, a mai participat cu o nouă tehnologie de tipărire care poate fi folosită in procedeele care necesită măsuri speciale de securizare, datorită faptului că nu poate fi falsificată. Procesul de tipărire implică tipărirea directă in relief, după o matriţă executată special, fără rasterele pe care le implică celelalte tehnici de tipărire. Totodată, acest procedeu de tipărire poate fi utilizat şi in artă, datorită lipsei pericolului de falsificare.

"Folosim nanotehnologii atăt in fabricarea ceramicii, care are un colorit mult mai plăcut, precum şi la cosmetice, datorită filtrului protector UV pe care il susţin"

Chen Yi Universitatea din Shanghai

"Pentru 2008, pregătim bienala de design de la Shanghai, unde vor participa firme consacrate in domeniu pe plan internaţional. Vom acoperi de la grafic design, amenajare interioară pănă la design industrial şi de produs"

Tang Dengwei Centrul pentru Schimburi Externe in Tehnologie şi Ştiinţă, Shanghai

×
Subiecte în articol: zoom langă salonul