x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Isaac Rabi

Isaac Rabi

de Alexandra Zotta    |    12 Iul 2008   •   00:00

Premiul Nobel pentru Fizică, 1944

Isidor Isaac Rabi s-a născut în Raymanov, în Imperiul Austriac. Astăzi, localitatea se află pe teritoriul Poloniei. Încă din al doilea an de viaţă s-a mutat cu familia în Statele Unite. Şi-a susţinut lucrarea de licenţă în chimie la Universitatea Cornell în 1919, după care şi-a continuat studiile la Universitatea Columbia, în New York, unde a obţinut şi doctoratul în 1927. Prin intermediul unei burse a avut ocazia de a petrece doi ani în Europa, unde a lucrat alături de mari fizicieni ca Niels Bohr, Werner Heisenberg, Wolfgang Pauli şi Otto Stern. La întoarcerea în Statele Unite a intrat în catedra de fizică a Universităţii Columbia.


CERCETĂRI ATOMICE. În 1940 a părăsit Columbia pentru a prelua postul de director adjunct al Laboratorului de Radiaţii din cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts, unde a ajutat la crearea radarului şi a bombelor atomice aruncate deasupra celor două oraşe japoneze: Hiroshima şi Nagasaki. Generalul Leslie Richard Groves, cel care a supravegheat "Proiectul Manhattan" în timpul căruia a fost creată bomba, a făcut tot ce i-a stat în putinţă să-l coopteze pe Rabi, întrucît fusese studentul lui Robert Oppenheimer – "tatăl bombei atomice".


PROFESORAT. Între anii 1945 şi 1949, Isaac Rabi a condus departamentul de fizică al Universităţii Columbia. În 1964, cînd s-a introdus titlul de profesor universitar, Rabi a fost primul care a beneficiat de acest titlu. A renunţat la profesorat în 1967, dar şi-a păstrat titlurile de profesor universitar emerit şi lector special pînă la 11 ianuarie 1988, cînd s-a stins din viaţă în oraşul în care şi-a petrecut aproape întreaga viaţă.

 

CV

Data naşterii: 29 iulie 1898
Locul naşterii:Raymanov, Austria

Carieră
1927 – obţine doctoratul la Universitatea Columbia;

1929 – a fost numit lector de fizică teoretică la aceeaşi universitate;

1937 – devine profesor de fizică;

1940 – este numit director adjunct la Laboratorului de Radiaţii al Institutului Tehnologic din Massachusetts;

1944 – primeşte premiul Nobel pentru Fizică;

1945 – se întoarce la Universitatea Columbia;

11 ianuarie 1988 – încetează din viaţă la New York.

 

Recunoaştere

În timpul în care Rabi a condus departamentul de fizică, Universitatea din Columbia a avut doi laureaţi ai Premiului Nobel. Unsprezece dintre laureaţii Nobel din următorii ani au studiat sub îndrumarea sau alături de Rabi la Columbia. Printre aceştia se numără Willis Lamb, Maria Goeppert-Mayer, James Rainwater, cercetătorul Aage Bohr, Leon Lederman, pe atunci doctorand, şi Leon Cooper, încă student la acea vreme. Isaac Rabi a fost doctor onorific al universităţilor Princeton, Harvard şi Birmingham.

×
Subiecte în articol: columbia zoom pe nobel rabi