x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Isteria ochilor anime

Isteria ochilor anime

23 Aug 2008   •   00:00

Arta anime-urilor japoneze a devenit o adevărată afacere şi din ce în ce mai mulţi fani ar face orice să semene cu personajele favorite.



Arta anime-urilor japoneze a devenit o adevărată afacere şi din ce în ce mai mulţi fani ar face orice să semene cu personajele favorite.

Animaţiile japoneze, cunoscute sub numele de ani­-me-uri, au luat naştere în 1917 şi au creat un nou curent în întreaga lume. Dacă primul anime a fost un clip de doar două minute, cu un samurai care îşi testa sabia, 60 de ani mai tîrziu a avut loc o explozie de animaţii japoneze. Sti­lurile variază de la un artist la altul şi de la un studio la altul. Unii apelează la stilizarea exagerată, în timp ce alţii au o abordare mai realistă, însă multe elemente stilistice sînt comune. Personajele au trăsături fizice exagerate, cum ar fi ochii foarte mari, părul foarte lung şi membrele, de asemenea, neobişnuit de alungite. Întîlnim aceleaşi reacţii şi aceeaşi mimică atunci cînd personajele sînt surprinse sau înspăimîntate. Forma ochilor personajelor anime şi manga a fost stabilită de Osamu Tezuka, cel care s-a inspirat din desenele animate Betty Boop, Mickey Mouse şi Bambi.

 PROPRIETĂŢI. Tezuka a descoperit că ochii mari permiteau personajelor sale să-şi arate emoţiile într-un mod deosebit. Prin jocul de lumină, umbră şi o tentă de culoare, a reuşit să dea ochilor o anumită adîncime şi să creeze personajele care au devenit idolii a mii de fani. Mărimea exagerată a ochilor face restul feţei să pară mic, conferind un aer drăgălaş şi inocent, astăzi dorit de multe fete pasionate de anime şi manga. Din păcate, oricît de mult a avansat chirurgia plastică este încă imposibilă mărirea ochiului uman, acesta fiind una dintre cele mai complexe creaţii ale naturii, care se apropie de perfecţiune.

 INOVAŢIE. Pentru a repara acest neajuns, companii ca Geo şi Dueba au scos pe piaţă lentilele de contact "XL", care au inelul de culoare exterior mai larg decît normal, cu proprietatea de a crea impresia unui iris neobişnuit de mare şi de a duce "isteria anime" la un alt nivel. Sloganul acestor produse este: "Vrei să ai ochi mari, lucioşi şi înlăcrimaţi fără operaţie? NU MAI POFTI ŞI NU MAI INVIDIA!". Dacă lentilele vor avea succes, se pare că, în curînd, personajele anime vor prinde viaţă şi se vor plimba prin­tre noi pe stradă. Generaţiile care vin ne vor privi poate mîine... cu alţi ochi.

Corturi militare antiexplozie

În timpul misiunilor militare, soldaţii au nevoie de protecţie în zonele de luptă. Din păcate, au nevoie şi de un adăpost uşor, care poate fi montat cu uşurinţă şi al cărui cost să permită producţia unui număr mare de exemplare. Urmînd aceste condiţii, cel mai la îndemînă adăpost este cortul, care nu oferă însă protecţie în faţa celor mai de temuţi inamici de pe front: exploziile, şrapnelele şi gloanţele. Habib Dagher, inginer civil şi director al Centrului de Inginerie Avansată a Compuşilor din Lemn al Universităţii Maine din Orono, Statele Unite ale Americii, a inventat un material care poate oferi protecţia menţionată mai sus. Lemnul de balsa, căptuşit cu fibră de sticlă şi răşini termoplastice, pe o parte, şi cu un material din fibră de carbon, pe cealaltă, poate conferi protecţie adecvată la o greutate acceptabilă şi la un preţ redus. Fiecare din straturile componente ale materialului absoarbe o cantitate de energie produsă de o explozie sau de impactul cu şrapnele. Materialele care protejează împotriva exploziilor trebuie să aibă o integritate structurală pentru a face faţă încărcăturilor mari de presiune produse de detonări. Protecţia balistică presupune stoparea unor fragmente care variază de la mărimi mai mici de un milimetru pînă la 10 milimetri sau mai mult, care se deplasează cu o viteză de 2.000 de metri pe secundă. Noul material nu se aseamănă cu celelalte protecţii pentru vehicule sau clădiri, proprietăţile sale fiind mai asemănătoare cu armurile individuale.


Alternativă ingenioasă

Tatuajul mînecă este un tatuaj de dimensiuni mari sau o colecţie de tatuaje mai mici, care acoperă cea mai mare parte sau întregul braţ al unei persoane. Acest termen este folosit pentru tatuajele care acoperă o întreagă porţiune de piele prin ilustrarea unei singure teme artistice sau prin unirea mai multor tatuaje de mărimi mai mici cu un tatuaj de fundal. Unele organizaţii, cum ar fi Marina americană, au interzis membrilor acest tip de tatuare, iar cei care au deja "mînecile de pigmenţi" sînt protejaţi printr-o clauză. Deoarece tatuajele mînecă sînt atît de populare şi atît de ademenitoare, mai multe companii de îmbrăcăminte au inventat mînecile dintr-un material textil care se aseamănă foarte mult cu originalul. Modelele disponibile momentan sînt: tradiţional, tribal, japonez şi celtic.

Inamicul metamfetaminei

În ultimii ani, metamfetamina cristalizată şi ecstasy au devenit droguri foarte căutate pe piaţa consumatorilor. Metamfetamina poa­te cauza grave probleme cardiovascula­re, afectează sistemul nervos central şi nu există încă vreo modalitate de eliminare a drogului din corp; tot ceea ce pot face me­dicii este să încerce să trateze efectele lor secundare. Ceea ce ar putea rezolva definitiv această problemă este vaccinul împotriva metamfetaminei şi a celorlalte substanţe înrudite. Michael Owens, director la centrul de tratare a alcoolicilor şi consumatorilor de droguri din Arkansas, Statele Unite, susţine că a reuşit să creeze un asemenea vaccin, care a fost testat deja pe şoareci de laborator. Deşi medicamentul nu a fost testat încă pe subiecţi umani, doctorul Owens susţine că o singură injecţie va reduce nivelul drogului din sînge timp de cîteva zile. Unirea anticorpilor din vaccin cu moleculele prezente în structura metamfetaminei stopează accesul substanţei la creier şi inimă şi regăteşte eliminarea acesteia din corp.

Rucsacuri pentru relaxare

Rucsacurile care masează par încă o invenţie greu de imaginat. Con­ceptul unui astfel de rucsac a fost creat încă de anul trecut, cînd se vorbea despre Rotoflexion, geanta pentru laptop cu "puternice mîini mecanice". În mod normal ne-am aştepta la o geantă care vibrează, însă inventatorii lui Rotoflexion au dus ideea un pas mai departe: în loc de bretelele obişnuite ale unui rucsac, acesta este înzestrat cu o pere­­che de mîini mecanice care îţi masea­ză muşchii din zona umerilor. Din păcate, această invenţie a rămas doar o idee, ea nefiind pusă încă în practică. Anul acesta însă a apărut Airo, un rucsac creat parţial pe aceeaşi idee, cu patru motoare care masează, vibrează şi se încălzeşte pentru a-ţi relaxa muşchii încordaţi ai umerilor şi spatelui. Airo este construit din neopren şi vine cu o telecomandă prin intermediul căreia pot fi controlate cele trei niveluri de masaj. Singurul dezavantaj al acestui mecanism este acela că, deşi are forma unui rucsac, în interiorul său nu încap decît motoraşele şi bateria care le alimentează.

×
Subiecte în articol: inventii anime