x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Istoria bateriilor

Istoria bateriilor

de Adela Cristina Teodorescu    |    07 Feb 2008   •   00:00

Ceasul electronic, lanternă, mp3 player, telefon mobil sau automobil, toate au în comun acelaşi mic amănunt numit baterie. Un lucru banal pe care nu îl luăm prea mult în considerare, dar fără el…

Prima baterie, expusă acum la Muzeul Naţional din Irak, a fost inventată acum 2.200 de ani, se numeşte Bateria de la Bagdad, şi este construită dintr-un borcan de lut cu o foiţă de cupru în interior. Aproape nimeni nu se mai întreabă cine a construit aceste gene­ratoare de electricitate, exceptând cazurile în care se descarcă atunci când ne e lumea mai dragă şi în mintea noastră există doar: “Cine a inventat bateriile astea?!”. Unul dintre ei este Luigi Galvani, cel care a descoperit “electricitatea animală”, deomonstrând o legătură între activitatea musculară şi electricitate. El a construit un circuit electric închis, folosind două bucăţi de metal şi o broască, şi a publicat, în 1791, studiul în care observa că picioarele broaştei zvâcnesc la contactul cu metalul, chiar dacă aceasta este moartă.

 

PRIMA CELULĂ. Ulterior, Alessandro Volta a efectuat o serie de experimente folosind metale încărcăte cu sarcini electrice pozitive sau negative şi înlocuind ţesutul animal cu carton îmbibat cu apă sărată. Mă­su­rând potenţialul electric, a descoperit că, în sistemul său – celula voltaica – construit cu discuri de zinc şi cupru interconectate cu o punte de sare, circulă curent electric. Concluzia sa a fost ca atunci când se folosesc anumite fluide pe post de conductori pentru a produce o reacţie chimică între metale sau electrozi, se gene­rea­ză un flux continuu al unei forţe electrice. Urmă­torul pas a fost de a suprapune mai multe celule voltaice, crescând astfel tensiunea, pentru a obţine prima baterie electrică.

 

ACUMULATORII. Cel mai vechi model de baterie reîncărcabilă, pila cu electrolit lichid numită acumulator cu plumb, a fost inventat în 1859 de către Gaston Planté, care a folosit plumb pe post de electrozi, cel negativ fiind din plumb, iar cel pozitiv din dioxid de plumb. În 1866, Georges Leclanche patenta un nou model de baterie construită din carbon şi zinc. Un alt acumulator este bateria alcalină, sau bateria nichel-fier, descoperită de inventatorul american Thomas Edison, în 1900.


 

×
Subiecte în articol: dosarele sapiens