x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă James Sumner - Premiul Nobel pentru Chimie 1946

James Sumner - Premiul Nobel pentru Chimie 1946

09 Aug 2008   •   00:00

James Batcheller Sumner s-a născut în Statele Unite în 1887. Strămoşii săi făceau parte dintre puritanii din Biceste, Anglia, care în 1636 s-au stabilit în Boston. A urmat primii ani de şcoală la Şcoala de Gramatică Elliot şi la Şcoala Latină Roxbury, unde majoritatea cursurilor îl plictiseau. Mai puţin cursurile de chimie şi de fizică. Era pasionat de armele de foc şi participa adesea la partide de vînătoare.



James Batcheller Sumner s-a născut în Statele Unite în 1887. Strămoşii săi făceau parte dintre puritanii din Biceste, Anglia, care în 1636 s-au stabilit în Boston. A urmat primii ani de şcoală la Şcoala de Gramatică Elliot şi la Şcoala Latină Roxbury, unde majoritatea cursurilor îl plictiseau. Mai puţin cursurile de chimie şi de fizică. Era pasionat de armele de foc şi participa adesea la partide de vînătoare. La vîrsta de 17 ani, în timpul unei partide de vînătoare a fost împuşcat din greşeală în braţul stîng, ceea ce a dus la amputarea membrului mai jos de cot. Se pare că pierderea unui braţ i-a oferit ­puterea şi voinţa de a excela în diverse sporturi ca tenisul, ­patinajul, chiar şi biliardul.  

AMBIŢIE. În 1906, Sumner a intrat la secţia de chimie a Colegiului Harvard, pe care a absolvit-o în 1910. După un scurt interval în care a lucrat la fabrica de bumbac a unchiului său, Sumner a acceptat cu bucurie un post de profesor la un colegiu din New Brunswick. În 1912, el s-a hotărît să studieze biochimia la Şcoala Medicală de la Harvard, alături de profesorul Otto Folin, care îl sfătuise să urmeze Dreptul pentru că o ­per­soană cu un singur braţ nu putea reuşi în chimie. Sumner nu a ţinut cont de îndrumări şi în 1914 a obţinut doctoratul în chimie. 

CĂSĂTORIE.
Deşi în viaţa ştiinţifică a primit toată recunoaşterea pe care o merita, viaţa sa privată nu a fost una liniştită. A fost căsătorit de trei ori; Bertha Louise Ricketts, care i-a dăruit şase copii, a devenit soţia lui Sumner în 1915. În 1931, el s-a căsătorit cu Agnes Paulina Lundkivst şi 12 ani mai tîrziu s-a însurat cu Mary ­Morrison Beyer.


CV:


data naşerii - 19 noiembrie 1887

locul naşterii - Canton, Massachusetts, SUA

1911 – a lucrat ca asistent la Institutul Politehnic Warcheste, Massachusetts

1914-1929 – a lucrat ca profesor asistent de biochimie la Şcoala Me­dicală Cornell din Ithaca

1929 – a devenit profesor de biochimie

1946 – a primit Premiul Nobel pentru Chimie

12 august 1955 – încetează din viaţă la Buffalo, Statele Unite.

"Cei trei cîştigători ai Premiului Nobel pentru Chi­mie de anul acesta au fost recompensaţi pentru cer­cetările lor epocale asu­pra a două grupe de substanţe care joacă un rol, deşi invizi­bil, deosebit de important în existenţa or­ga­nismelor vii şi care, în func­ţie de acţiuni, pot fi nu­mite «promotori ai vie­ţii» sau «duşmani ai vie­ţii»"
Sigur Curman - preşedinte al Academiei Regale de Ştiinţe, 1946


Enzima este un produs organic de natu­ră pro­teică, prezent în celu­lele vii, care dirijează procesele de sinteză şi de de­gra­dare din organism, pro­du­cînd şi păs­trînd energie

×
Subiecte în articol: chimie zoom pe nobel sumner