x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Japonia va testa primul prototip de lift spaţial

Japonia va testa primul prototip de lift spaţial

05 Sep 2018   •   15:23
Japonia va testa primul prototip de lift spaţial

Lansările rachetelor sunt dificile. Sunt scumpe, necesită o cantitate mare de combustibil, iar emisiile lor împing poluarea în atmosferă. Un concept care pare rupt din filmele science fiction ar putea rezolva aceste probleme, notează Science Alert.  

Pe 11 septembrie, câţiva ingineri de la Facultatea de Inginerie a Universităţii Shizuoka vor testa un prototip de lift care să facă legătura dintre Pământ şi spaţiu: doi sateliţi mici, cubici, vor fi conectaţi la de un cablu de oţel de 10 metri. O cutie motorizată va călători înainte şi înapoi pe cablu, între cei doi sateliţi, în timp ce camerele din sateliţi îi vor monitoriza progresul.

“Va fi primul experiment din lume care va testa mişcarea unui lift în spaţiu”,a spus purtătorul de cuvânt al Universităţii pentru AFP.

Inginerii visează la un ascensor spaţial de peste 100 de ani, încă de când cercetătorul rus Konstantin Tsiolkovsky a venit cu ideea după ce a văzut Turnul Eiffel în 1895. Provocările tenice imense, necesare pentru implementarea liftului, au făcut ca nimeni să nu ducă această misiune la bun sfârşit.

Inginerii japonezi se confruntă cu mai mult provocări

Pentru început, ar treui să fie construit dintr-un material suficient de uor încât să nu se prăuşească din cauza propriei greutăţi. Înacelaşi timp, materialul trebuie să fie suficient de puternic încât să reziste tensiunii induse de forţa centrifugă, forţelor gravitaţionale ale Pământului, Lunii şi Soarelui, dar şi stresului indus de condiţiile atmosferice ale Pământului, cum ar fi vânturile puternice.

 

×