x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă La mulţi ani, 2554!

La mulţi ani, 2554!

de Anca Aldea    |    11 Apr 2010   •   00:00
La mulţi ani, 2554!

La mijlocullui aprilie în Cambodgia, hainele de sărbătoare au împânzit oraşele şi templele sacre. Pentru că este... Anul Nou khmer! Anul 2554!



Trei zile de închinare şi voie bună marchează aşa-numitul "Chol Chnam Thmey" ("Venirea Anului Nou"), care pentru credincioşii budhişti marchează totodată sfârşitul sezonului de recoltare. Sărbătoarea este pusă la punct în cele mai mici detalii, iar pregătirile cele mai acerbe se fac la temple, unde oamenii merg să se închine.

În ultima zi a anului calendarului budhist, denumită "Maha Songkran", credincioşii îndeplinesc un anume ritual: se îmbracă de sărbătoare, aprind lumânări şi beţe parfurmate la altare. Sunt aduse omagii lui Budha şi învăţăturilor Sale. Familia se prezintă în întregime în faţa altarului, face plecăciuni, îngenunchează şi se culcă la pământ în semn de adâncă recunoştinţă.

De trei ori este repetat ritualul, iar familia nu părăseşte locul sacru fără o cană din apa sfântă cu care, a doua zi, se purifică: dimineaţa îşi spală faţa, la prânz pieptul, iar seara picioarele.
În a doua zi a Anului Nou, denumită "Wanabat", credincioşii donează bani, haine sau alimente celor nefericiţi. Apoi merg la mănăstire pentru a primi binecuvântarea strămoşilor.

În a treia şi ultima zi a sărbătorii "Tngay Leang Saka", credincioşii budhişti îşi spală bătrânii din familie cu apă înmiresmată. Apoi, tot cu apă înmiresmată sunt curăţate şi pregătite pentru noul an statuile lui Budha. Schimbarea este necesară şi binevenită. Ca şi solul, care are nevoie de apă să rodească, aşa şi omul are nevoie de împrospătare ca să aibă parte de longevitate, noroc, fericire şi prosperitate.

Aproape toţi credincioşii care îşi permit să călătorească distanţe mari pentru a-şi completa ritualul ajung şi la Angkor Wat, celebrele ruine antice, izvoare vii de legende legate de apariţia pe aceste meleaguri a unei civilizaţii înfloritoare. Locul pe care UNESCO îl consideră unul dintre cele mai importante situri arheologice din câte există pe Pământ adună la fiecare mijloc de aprilie zeci de mii, poate chiar sute de mii de oameni. Sunt localnici, dar şi foarte mulţi turişti.

Se înghesuie să vină aici ca şi când binecuvântarea ruinelor le transformă viaţa acestor oameni. Fostă capitală a Imperiului Khmer (între secolele al IX-lea şi al XV-lea), Angkor adăposteşte peste o mie de temple impresionante, păstrate aproape intacte de-a lungul timpului. Cei mai mulţi credincioşi se adună în aceste zile de sărbătoare la templul Angkor Wat, cel mai mare complex monumental religios din lumea actuală.

×
Subiecte în articol: zoom