x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Lawrence Bragg - Premiul Nobel pentru Fizică 1915

Lawrence Bragg - Premiul Nobel pentru Fizică 1915

08 Noi 2007   •   00:00

Lawrence era cel mai mare dintre copii lui William şi Gwendoline Bragg. Prima intălnire a miculuţului cu razele X a fost in copilărie, cănd a căzut de pe tricicletă şi si-a rupt un braţ. tatăl său, care tocmai studiase razele Rontgen, le-a folosit pentru a examina braţul fiului său, aceasta fiind prima folosire medicală a razelor X in Australia.

Lawrence era cel mai mare dintre copii lui William şi Gwendoline Bragg. Prima intălnire a miculuţului cu razele X a fost in copilărie, cănd a căzut de pe tricicletă şi si-a rupt un braţ. tatăl său, care tocmai studiase razele Rontgen, le-a folosit pentru a examina braţul fiului său, aceasta fiind prima folosire medicală a razelor X in Australia. Incă de mic i-a placut să descopere. Era o fire retrasă şi introvertită, preferănd să se plimbe singur. Făcuse o pasiune din culesul scoicilor şi chiar a descoperit o nouă specie de sepie, numită Sepia Braggii, după numele său de familie. Nu era foarte sociabil şi evita jocurile la şcoală, preferănd să inveţe. IQ-ul său era mai ridicat decăt al colegilor săi de clasă, şi la doar 15 ani a intrat la Universitatea din Adelaide, unde tatăl său era profesor.

DINASTIE. A absolvit facultatea, cu diplomă onorifică, in matematică, in anul 1908, după care a studiat fizica şi matematica la Universitatea din Cambridge. A fost căsătorit cu Alice Grace Hopkinson şi a avut patru copii. Primul său fiu, Stephen, a fost a treia generaţie Bragg care a studiat matematica la Cambridge. Lawrence Bragg s-a axat foarte mult in cercetările sale pe metale, aliaje şi silicaţi, ajutănd la transformarea misterelor din chimie referitoare la structuri in sisteme arhitecturale simple şi elegante. Fiind un bun organizator, a pus bazele Uniunii Internaţionale de Cristalografie.

Lawrence Bragg este cel mai tănăr laureat al Premiului Nobel, avănd doar 25 de ani cănd l-a primit impreună cu tatăl său. A fost numit cavaler in anul 1941 şi a primit medaliile Hughes, Royal şi Copley din partea Societăţii Regale din Londra. Sir Lawrence Bragg a devenit Insoţitor de onoare al Reginei Marii Britanii in 1967.

Cristalografie

După ce a absolvit şi cursurile Universităţii din Cambridge, in vara anului 1912, Lawrence a purtat diverse discuţii cu tatăl său despre razele X şi cristale, dezbătănd şi problema pusă de mulţi savanţi ale acelor vremuri: razele X erau unde sau particule? A urmărit tiparul razelor X construit de van Laue, care a condus la rezolvarea misterului. Lawrence a descoperit că razele X erau explicate in parte ca unde, dar şi ca particule, şi a dezvoltat Legea Bragg. Interesul comun in ştiinţă i-a ajutat pe tatăl şi fiul Bragg să colaboreze in studiul strucurii cristalelor folosind razele X şi să publice lucrarea comună despre aceste cercetări in 1915. Impreună au descoperit că substanţe cristalizate, ca sarea, nu conţin molecule de clorură de sodiu, doar ioni de sodiu şi ioni de clorură, aranjate intr-o geometrie specifică. Această descoperire a revoluţionat chimia teoretică. Impreună au creat o nouă ştiinţă, cea a cristalografiei cu raze X. Din păcate, au avut loc neinţelegeri intre el şi tatăl său şi au decis să se ocupe de ramuri diferite ale cristalografiei.

Cv

Data naşterii - 31 martie 1890

Locul naşterii - Adelaide, Australia

Carieră

1912 - a făcut prima sa descoperire in domeniul razelor X

1915 - a primit, alături de tatăl său, premiul Nobel

1919 -1937 - profesor de fizică la "Universitatea Victoria" din Manchester

1953 - a jucat un rol important in descoperirea ADN-ului

1971 - moare la Waldringford, Australia

Legile

Impreună cu tatăl său Lawrence Bragg a continuat studiile in domeniul structurilor chimice, iar descoperirile sale au revoluţionat cristalografia cu raze X. Insă fiul a fost cel care a formulat varianta finală a legii lui Bragg despre calcularea unghiului de difracţie a radiaţiilor x cănd trec printr-un cristal.

×