x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Lenea, „boală contagioasă”

Lenea, „boală contagioasă”

de Radu Popa    |    07 Iul 2011   •   21:00
Lenea, „boală contagioasă”

Potrivit unui recent studiu al cer­ce­tatorilor australieni, tendinta unor per­soa­ne de a 'evita' efectuarea unor activi­tati utile nu influenteaza doar propria productivitate, ci conduce la scaderea randamentului intregului colectiv din care face parte.

Productivitate
Potrivit sa­van­tului Benjamin Walker, specialist in cadrul Australian School of Business de la University Of New South Wales, cercetari efectuate in ultimul timp au demonstrat ca o singura persoana lenesa, cu o productivitate redusa in activitatea pe care o desfasoara, poate 'trage in jos' intreaga echipa din care face parte, reducand peformantele si scazand gradul de satisfactie a membrilor acesteia. ­Walker a analizat nivelul de constiinta al unor persoane care activau in cadrul unor echipe mici. Cercetatorul a apelat la un esantion format din 158 de studenti, pe care i-a impartit in grupe ce cu­prin­deau intre 3 si 5 membri. El a masurat capacitatea gru­purilor de a indeplini o sarcina ce pre­supunea prezenta tuturor mainilor pe birou.

Fiecarui membru i s-a solicitat sa isi caracterizeze personalitatea prin aprecieri favorabile sau defavorabile. Echipele mici care contineau chiar si o singura persoana deficitara la capitolul 'constiinta obiectivului urmarit' des­fa­su­rau o activitate mai slaba decat cele ale caror membri isi executau constiincios sarcinile pe care le aveau de in­de­pli­nit. Studii anterioare au incercat sa sta­bileasca modul in care diferitele tipuri de per­sonalitate ale membrilor unei echipe influentau activitatea grupului. Pentru a obtine rezultatele dorite, specialistii au calculat o valoare medie a personalitatii componentilor si au raportat-o la performantele obtinute. Savantul australian a analizat persoanlitatile individuale ale membrilor grupului si contributia acestora la rezultatul final.

Interdependentå
Trasaturile negative ale personalitatii unei persoane, precum indiferenta fata de activi­tatea desfasurata, afecteaza nu doar propria productivitate, ci si pe cea a celorlalti membri ai colectivului in care lucreaza. In mod paradoxal, acestia nu pot ignora comportamentul colegului mai lenes, ci dimpotriva, sunt direct afectati. Walker sugereaza angajatorilor ca, pe baza rezultatelor studiului si a activitatii desfasurate de angajati, sa elimine lenesii, pentru a proteja ceilalti membri ai colectivului de influenta ne­ga­tiva a acestora si a asigura un randa­ment sporit. Astfel incat, pe baza stu­dierii trasaturilor de personalitate, dr. Mi­chael Cavanagh, de la Australian School of Business at the University Of New South Wales, recomanda o intensificare si o diversificare a activitatii firmelor de recrutare de personal. Indivizii care fac parte dintr-un grup influenteaza, prin propria activitate, pe cea a intregului colectiv si, implicit, calitatea rezultatelor obtinute de acesta. Persoanele cu un randament scazut isi pot 'molipsi' colegii de munca, pericli­tand obtinerea unor rezultate bune in activitatea desfasurata. (Radu Popa)

×
Subiecte în articol: stiinta