x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Lentile antireflex - Tehnologia te protejeaza de radiatii

Lentile antireflex - Tehnologia te protejeaza de radiatii

de Anca Scarlat    |    16 Iul 2006   •   00:00
Lentile antireflex - Tehnologia te protejeaza de radiatii

Pentru protectia ochiului au fost inventate lentilele antireflex si monitoarele cu cristale lichide.

Evolutia lentilelor este in stransa legatura cu revolutia tehnologica. Istoria lentilelor incepe in antichitate, insa utilizarea lor la scara larga este relativ recenta. Prima mentiune a acestui obiect a fost facuta de poetul Aristofan, in Grecia Antica. In secolul al VIII-lea a inceput confectionarea ochelarilor. A doua jumatate a secolului al XX-lea a adus o diversificare a lentilelor si o multitudine de utilitati.

ASTAZI. Exista lentile heliomate (fotocromatice), concepute pentru a proteja ochiul impotriva radiatiilor UV, lentile asferice cu forma aplatizata, recomandate pentru dioptrii mari, lentile progresive de ultima generatie, care reunesc toate dioptriile, de la cea de distanta la cea de aproape. Exista lentile de contact atat cosmetice, cat si pentru corectie. Lentilele speciale pentru lumina artificiala si calculator au fost concepute in scopul eliminarii radiatiilor emise de monitoarele cu UV. Sunt lentile optice acoperite cu strat antireflex.

MATERIALE. Lentilele pot fi fabricate din sticla sau din plastic, din compusi organici care confera o greutate redusa si o rezistenta sporita la spargere. Recordul la greutate si rezistenta il au lentilele din policarbonat.

×
Subiecte în articol: stiinta si tehnica lentile