x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Leonardo da Vinci, artist şi om de ştiinţă, cu mult înaintea timpului său

Leonardo da Vinci, artist şi om de ştiinţă, cu mult înaintea timpului său

de Luminita Ciobanu    |    01 Mai 2012   •   21:00
Leonardo da Vinci, artist şi om de ştiinţă, cu mult înaintea timpului său

Pictor genial, inventator, cercetator in domeniul medical, sculptor, arhitect si inginer cu o capacitate de creatie exceptionala. Este vorba despre Leonardo da Vinci, pentru care fiecare lucru perceput devenea obiect al cunoasterii, de la a carui plecare din lume se implinesc astazi 493 de ani. S-a nascut la Anchiano, langa Florenta. Si-a petrecut copilaria pe mosia tatalui, notar respectat. A primit educatie de baza, deprinzand cititul, scrisul si aritmetica, insa, cu toate ca temelia invatamantului traditional era latina, n-a invatat-o temeinic. De altfel, in acei ani nu s-a aratat interesat nici de matematicile superioare si, abia la maturitate, pe la vreo 30 de ani, s-a hotarat sa le desluseasca tainele, aprofundandu-si cunostintele cu acuitate.

Avea 15 ani cand tatal sau l-a pus in ucenicia lui Andrea del Verrocchio, in atelierul caruia Leonardo a deprins pictura, sculptura si artele mecanice. In 1472 a fost primit in breasla pictorilor din Florenta insa nu si-a parasit maestrul, ramanand in atelierul acestuia inca cinci ani, apoi a inceput sa lucreze ca artist independent in Florenta. Desi se afla la inceput de drum, din aceasta perioada au ramas multe schite in creion si penita, desene tehnice – intre care pompe si dispozitive mecanice. In 1482 a plecat la Milano, intrand in slujba ducelui, cu toate ca primise doua importante lucrari la Florenta: Adoratia Magilor – pentru Manastirea San Donato a Scoperto- si o pictura, neinceputa insa, pentru altarul capelei Sf. Bernard din Palazzo della Signoria. La Milano a poposit 17 ani. A fost foarte apreciat de catre duce, care l-a insarcinat cu organizarea balurilor regale, solicitandu-i numeroase picturi si sculpturi. Avea un important cuvant de spus si in domeniul arhitecturii, fortificatiilor si problemelor militare. Ducele Ludovico Sforza i-a dat titlul de “pictor si inginer.' Din aceasta perioada dateaza sase lucrari importante, intre care impunatoarea “Cina cea de Taina' si “Fecioara intre stanci'. In Milano a avut un mare atelier, fiind incojurat de numerosi ucenici.

La sfarsitul lui 1499, Leonardo a parasit Milano, insotit de matematicianul Lucas Pacioli. S-a oprit la Venetia apoi a revenit la Florenta, fiindu-i incredintata misiunea de a cerceta stricaciunile suferite de Biserica San Francesco al Monte, in calitate de expert arhitect. In vara lui 1502 a parasit din nou Florenta, de aceasta data pentru a intra in serviciile lui Cezare Borgia ca “arhitect militar superior si inginer sef'. Timp de zece luni, Leonardo a strabatut si cercetat teritoriile condotierilor, schitand planurile oraselor si harti topografice, punand bazele cartografiei moderne. La curtea lui Cezare Borgia l-a intalnit pe Niccolò Machiavelli. Anul urmator s-a intors la Florenta pentru a gasi o modalitate de deviere a raului Arno in spatele Pisei, astfel incat orasul, aflat sub asediul florentinilor, sa piarda accesul la mare. Leonardo si-a expus ideile intr-o serie de studii, pentru realizarea unui canal. Desi proiectele sale n-au fost puse in practica atunci, in zilele noastre, autostrada ce leaga Florenta de mare a fost construita exact pe ruta pe care o daduse Leonardo canalului. In 1503 a primit comanda pentru o fresca- o scena istorica monumentala- pentru sala de consiliu de la Palazzo Vecchio din Florenta. Este vorba despre Batalia de la Anghiari, la care a lucrat trei ani, insa lucrarea a ramas neterminata. Tot in acesti ani a pictat si Mona Lisa. In cea de-a doua perioada florentina, artistul si-a adancit studiile stiintifice, dezvoltand cercetarile anatomice. Observa de asemenea zborul pasarilor, dorind sa scrie un tratat, extinzandu-si cercetarile asupra proprietatilor fizice ale apei. In 1508 s-a intors la Milano unde a pictat insa foarte putin, extinzandu-si studiile anatomice. Tulburarile politice din 1513 l-au determinat pe Leonardo da Vinci sa paraseasca Milano. O vreme a poposit la Roma, iar in 1516, insotit de Melzi, discipolul sau credincios, pleaca in Franta, intrand in serviciul regelui Francisc I. Purta cu mandrie titlul de “Prim pictor, arhitect si inginer al Regelui'. Si in Franta a pictat foarte putin, concentrandu-se pe studiile stiintifice. La 2 mai 1519 a murit la la Cloux, fiind inmormantat in biserica-palat “Sfantul Florentin', pustiita in timpul Revolutiei Franceze si distrusa la inceputul secolului XIX. Din acest motiv, nu se cunoaste locul mormantului sau.

×