x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Limpopo face ravagii

Limpopo face ravagii

de Jurnalul National    |    24 Ian 2008   •   00:00

Unul dintre râurile care scaldă Mozambicul, Limpopo, şi-a ieşit din matcă. Viaţa a sute de mii de oameni este în pericol.

 

Autorităţile din Mozambic se aşteptau de mai bine de o lună la inundaţii. Poliţia şi armata din mai multe localităţi din nordul ţării au început să evacueze forţat populaţia. Ploile au căzut necontenit, iar aşteptările sunt la fel de sumbre. În ultimele trei săptămâni, 65.000 de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din nordul ţării. Numărul acestora se ridică la 170.000 de mozambicani evacuaţi în toată ţara.

De fapt, Mozambicul este lovit cu regularitate de ploi torenţiale, în fiecare an autorităţile trebuind să facă faţă numărului tot mai mare de oameni care îşi pierd casele în furia apelor. Limpopo a dat cele mai mari bătăi de cap în 2001, când 700 de mozambicani şi-au pierdut viaţa, cel puţin 500.000 de oameni au rămas pe drumuri, iar infrastructura economică a suferit pierderi uriaşe.

 

ALERTĂ. Ca de fiecare dată, şi acum temerea cea mai mare a autorităţilor este legată de râul Limpopo, care s-a revărsat dincolo de malurile sale. În provincia Niassa, cel puţin 22.000 de case au fost înghiţite de ape şi 37.000 de hectare de teren agricol, mare parte cultivat cu orez, principala hrană a localnicilor, au fost distruse. “Nivelul apelor a crescut pe alocuri cu aproape doi metri în numai 24 de ore”, spune directorul Institutul Naţional pentru Managementul Dezastrelor, Paulo Zucula. El explică totodată că ploile abundente din ultima vreme, căzute în ţările vecine (Zimbabwe şi Africa de Sud), pe teritoriul cărora curge Limpopo, au determinat creşterea nivelului apelor râului în Mozambic, ape care au adus cu ele noroi şi mizerii.

Autorităţile mozambicane spun că inundaţiile de anul acesta pot fi mai grave decât cele din 2001, pentru că ploile cad încontinuu din noiembrie, iar meteorologii au anunţat că ele nu vor înceta mai devreme de luna februarie. Alte patru ţări din regiune sunt afectate grav de inundaţii – Lesotho, Malawi, Swaziland şi Zambia.

 

Europarlamentarii, urecheaţi de OMS

Poluarea continuă să dea mari bătăi de cap europenilor, cercetătorii estimând că numărul deceselor premature pe continent se ridică la un nivel anul de 350.000 de cazuri. De aceea Parlamentul European (PE) ar trebui să ia aminte la recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în materie de limitare a particulelor fine din aer. Un studiu publicat de revista Journal Of Epidemiology And Community Health (Jurnal de epidemiologie şi sănătate publică) arată că aceste particule, care sunt microsuspensii provenite din diferitele ramuri ale  industriei, dar şi de la automobile şi de la sistemul urban de încălzire, pot pătrunde adânc în plămânii oamenilor. Potrivit revistei, dintre cele 26 de oraşe europene analizate în studiu, Londra şi Dublinul sunt cele mai curate, iar Atena, Cracovia şi Roma sunt pe ultimele locuri, transmite Reuters. (A.A.)

 

Pungile de plastic,  o corvoadă

Sunt avantajoase pentru că se pot produce la preţuri relativ mici, sunt rezistente la apă şi durează mai mult. Sunt dezavantajoase, pentru că principalul component al materialului din care sunt făcute este polietilena, pro­dus ob­ţinut pe bază de petrol, o resurse neregenerabilă. La nivel mondial, sunt folosite circa zece trilioane de pungi din plastic (dintre care zece miliarde doar în Marea Britanie). Dar unele ţări au început să ia măsuri. În Irlanda există o lege în acest sens din 2002, o astfel de pungă fiind vândută aici cu 15 euro cenţi. Marile lanţuri de magazine din Marea Britanie vând genţi din bumbac netratat chimic, la cinci lire sterline bucata, transmite pagina de web a BBC în limba română. În SUA, comercianţii au de ales între sacoşele biodegradabile şi pungile din hârtie. (A.A.)

 

 

×
Subiecte în articol: eco