x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Litere, cuvinte, poveşti, zoom

Litere, cuvinte, poveşti, zoom

de Alexandra Zotta    |    10 Ian 2009   •   00:00

Cuvinte. Un an de cuvinte înşirate pe hârtie, cuvinte care se împletesc în poveşti ce merită istorisite, istorii care tânjesc să mai fie povestite încă o dată. Trecutul se îmbină cu prezentul şi cu viitorul într-un fascinant joc al ielelor… un joc al cuvintelor şi întregul spectacol se petrece în paginile unei reviste simple care speră că şi-a făcut deja drum spre inimile şi minţile oamenilor.



Unele cuvinte sunt goale şi se sting neauzite, netrăite. Altele sunt pur şi simplu prea mici pentru a cuprinde în ele milenii de istorie, poveşti despre minţi luminate sau vastitatea Universului. Atunci, ele trebuie unite cu altele în poveşti ale căror rânduri să aibă abilitatea de a-şi transpune cititorul într-o altă realitate. În final, există cuvinte prea mari, pe care un povestitor în devenire nu îndrăzneşte încă să le folosească întrucât nu le cunoaşte toate sensurile ascunse. De aceea, poveştile noastre se nasc din cuvinte simple, care însă oferă cititorului şansa să desluşească printre rânduri, să pornească, măcar pentru câteva minute, în călătorii care trec de barierele impuse de rutina zilnică.

O dată pe săptămână poţi să călătoreşti printre stele şi planete, printre civilizaţii străvechi şi culturi preistorice care ocupau cândva locurile în care astăzi ne ducem şi noi, uneori nepăsători, traiul. Printre ruine vechi de mii de ani, căutăm şi culegem cuvinte prăfuite, le dăm luciu şi le ajutăm să trăiască în continuare. Acestea sunt cuvintele care nu vor să moară o dată cu civilizaţiile şi timpurile apuse pe care le descriu. În colţul opus se află cele mai impresionante invenţii ale timpurilor în care trăim. De aici culegem cuvinte nou-născute, care abia s-au obişnuit cu cerneala tiparului. Le aşternem apoi în poveşti care vorbesc despre viitor, despre evoluţie tehnologică. Astfel, într-un dans subtil al vorbelor, împletim trecutul cu prezentul şi viitorul. În paginile acestei reviste, faptele se descompun în cuvinte şi iau naştere din nou când sunt citite.

×
Subiecte în articol: editorial cuvinte