x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mai mulţi cercetători europeni au creat "ficatul virtual" (VIDEO)

Mai mulţi cercetători europeni au creat "ficatul virtual" (VIDEO)

05 Ian 2012   •   13:29
Mai mulţi cercetători europeni au creat "ficatul virtual" (VIDEO)

Mai multi oameni de stiinta din Franta, Germania, Marea Britanie si Elvetia au construit un ficat virtual, cu scopul de a-i ajuta pe chirurgi sa planifice si sa realizeze operatii pe acest organ vital din organism, aratandu-le cu un grad inalt de precizie marimea si locul in care se afla tumorile.

Proiectul PASSPORT (Patient-Specific Simulation and Pre-Operative Realistic Training) a beneficiat de finantari europene, anunta AFP, citata de Mediafax. "Ficatul virtual", diferit pentru fiecare pacient, este construit pe baza imaginilor trimise de medicii radiologi catre aplicatia online a programului PASSPORT. Gratie acestui program, chirurgii pot sa vizualizeze si sa localizeze mai bine eventualele tumori, iar acest fapt ii ajuta pe chirurgi atunci cand iau decizia de a opera un anumit pacient, au explicat reprezentantii Comisiei Europene.

VEZI VIDEO AICI

Mii de persoane mor in fiecare an din cauza maladiilor hepatice, cel mai adesea din cauza cancerului sau a cirozelor hepatice.

In prezent, mai putin de 50% dintre pacienti sufera o operatie ce consta in extirparea partii vatamate a organului - care poate sa se regenereze apoi -, pentru ca medicii chirurgi nu pot sa opereze daca nu cunosc cu precizie marimea si localizarea zonelor bolnave, dar si starea de sanatate generala a pacientului.

"Acest proiect reprezinta o realizare majora, care va permite ameliorari in ceea ce priveste diagnosticul si chirurgia si va contribui la salvarea unor vieti", a declarat intr-un comunicat Neelie Kroes, comisarul european pentru Agenda digitala.

×