x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Măndria de a fi gunoier

Măndria de a fi gunoier

de Atena Groza    |    11 Oct 2007   •   00:00

Â
Romănia are o problemă cu managementul deşeurilor. Se vede cu ochiul liber. Se spune că există strategii, legislaţie, instituţii de implementare şi control, responsabili şi responsabilităţi. Dar ceva nu merge şi nu interesează pe nimeni ce.




Â
Romănia are o problemă cu managementul deşeurilor. Se vede cu ochiul liber. Se spune că există strategii, legislaţie, instituţii de implementare şi control, responsabili şi responsabilităţi. Dar ceva nu merge şi nu interesează pe nimeni ce.

Â
Cănd văd cum sunt promovate pe toate posturile tv detaşamente de copii adunănd gunoaiele unei societăţi lipsite de orice brumă de caracter, nu pot să nu mă intreb dacă in ţara asta chiar totul trebuie să fie contrar oricărui principiu de funcţionare normală. Nu pot să nu-mi imaginez glumele vulgare ale şmecherilor care-şi ambalează motoarele din valurile mării şi pănă in vărful munţilor, lăsănd in urmă imaginea caracterului lor.

Â
Intr-o lume din care facem parte şi in care meseria de gunoier este considerată una ruşinoasă, plătită cu sporurile cuvenite, chemăm copiii să ne străngă gunoaiele. In statele civilizate, pentru o serie de contravenţii, pedeapsa aplicată este munca in folosul comunităţii. La noi este sub demnitatea unui infractor să execute o astfel de pedeapsă. Aici a devenit o activitate rapid sponsorizabilă şi mediatizabilă, motiv pentru care o exercită cu emfază şi aplomb ONG-uri cu trecere la unele mari companii.Â

Â
Nu există timp, nu există bani şi nici interes să luăm copiii şi să-i ducem in mijlocul naturii sălbatice pentru a-i invăţa despre miracole. Nu facem cu ei concursuri de orientare turistică sau de recunoaştere a urmelor de animale sau a păsărilor in zbor. Nu-i invăţăm cum să pună o atelă unei privighetori cu aripa ruptă sau cum să planteze un pom. E mult mai simplu să le dăm nişte saci şi să-i punem să străngă gunoaie. M-am tot intrebat ce poate invăţa un tănăr din asta. Şi, indiferent căt mă chinuiesc să-mi dau un răspuns care să justifice susţinerea acestor campanii asidue, nu găsesc decăt un singur lucru: umilinţă. Şi tinerii de azi trebuie să inveţe să fie umili. Ei sunt responsabili de adunarea gunoaielor lăsate de gunoaie. Este o cauză patriotică.

Â
Dar pănă la urmă ce-i mai monstruos? Dispreţul şmecherilor faţă de aceşti copii sau dispreţul unui sistem care permite şi incurajează astfel de atitudini?

Â
In vremurile nu demult apuse, recoltele ţării erau strănse de tineri. Astăzi, o nouă generaţie de tineri este chemată să adune cu sărg gunoaiele patriei.

×
Subiecte în articol: zoom