x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Marea Britanie:Dosarele X, varianta desecretizată

Marea Britanie:Dosarele X, varianta desecretizată

de Anca Aldea    |    25 Mar 2009   •   00:00
Marea Britanie:Dosarele X, varianta desecretizată

Ministerul Apărării de la Londra a desecretizat, săptămâna trecută, cu acordul Arhivelor Naţionale, aproximativ 1.200 de documente guvernamentale despre activitatea obiectelor zburătoare neidentificate în Marea Britanie.



Documentele conţin mărturii despre apariţii ciudate şi luminoase pe cer, note ale poliţiei, Ministerului Apărării şi alte autorităţi care au fost informate, în perioada 1987-1993 cu privire la astfel de cazuri, precum şi imagini (fotografii, grafice etc.) relevante, care susţin fenomenul OZN.

UN EXTRATERESTRU PE TERENUL DE SPORT
Unul dintre cele mai controversate rapoarte se referă la un caz care s-a petrecut la 29 noiembrie 1989 în Norfolk. O femeie a contactat un responsabil de la Baza aeriană Wattisham din Norfolk. Militarul a întocmit ulterior următorul raport:

"Marţi, 21 noiembrie, la orele 21.30, am primit un telefon de la o femeie supărată, care dorea un număr de telefon de la o organizaţie care se ocupă de obiecte zburătoare neidentificate (...). Am informat-o pe domnă că, dacă îmi dă detaliile necesare, voi trimite informaţiile furnizate de ea la Ministerul Apărării. Ea mi-a spus că nu voi crede ce a văzut şi m-a rugat să-i fac legătura cu cineva care ar putea să o ia în serios. Am reuşit să o conving să-mi vorbească. Femeia mi-a spus că nu a mai povestit altcuiva despre ce i s-a întâmplat pentru că s-a jenat şi a menţionat că nu vrea să-şi spună numele şi nici adresa pentru că se temea ca ziarele să nu se implice în vreun fel. I-am dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla (...). Mi-a spus pe scurt următoarele:

Luni, 20 noiembrie, la aproximativ orele 22.30, îşi plimba câinele pe un teren de sport, nu departe de locuinţa sa din Norwich. A fost interpelată de un om, care a întrebat-o dacă ar vrea să asculte ce are de zis. Bărbatul avea aproximtiv 1,75 metri înălţime, părul blond, accent scandinav şi purta un costum maro deschis similar costumaţiei de zbor. Omul a întrebat-o pe femeie dacă este familiarizată cu poveştile despre formele mari şi circulare care apar în lanurile de grâu. Apoi, bărbatul i-a explicat că astfel de cercuri fuseseră făcute de alţi semeni de-ai lui care au venit pe Pământ. El a continuat, spunând că scopul vizitelor lor era prietenos, dar li s-a cerut să nu aibă contact cu pământenii de frică să nu fie trataţi ca potenţiale ameninţări. Bărbatul i-a vorbit femeii pentru că a simţit că este important ca doi oameni să poarte o discuţie atunci când se întâlnesc.

Femeia a spus că a fost complet îngrozită în timp ce străinul îi vorbea şi nu şi-a amintit altceva legat de conversaţia avută cu acel necunoscut. După aproximativ 10 minute, bărbatul a plecat şi ea a alergat direct acasă. În timp ce fugea, femeia a auzit o bubuitură în spatele ei şi s-a întors să vadă ce era - a văzut un obiect mare, ca o sferă, un obiect strălucitor, de culoare portocalie-albă, care s-a ridicat pe verticală, de undeva din spatele unor copaci. A zburat în sus până ce femeia nu l-a mai văzut.

Conversaţia pe care am avut-o la telefon cu această femeie a durat aproximativ o oră. După zece minute după ce a închis telefonul, femeia a sunat din nou. Nu am reuşit să o conving să-mi dea numele sau adresa, dar cred că povestirea ei a fost reală."

"O PARAŞUTĂ ÎN FLĂCĂRI"
Documentele vorbesc despre apariţii misterioase pe cer, atât ziua, cât şi noaptea. În cele mai multe dintre cazuri, este vorba de lumini strălucitoare şi "jucăuşe", deseori fără o formă bine definită. În alte cazuri, martorii au raportat fenomene ciudate care au însoţit astfel de apariţii, cum este cazul descris mai jos:

"Am contactat poliţia din Ipswin pentru a o informa cu privire la o cădere de curent în timp ce am văzut pe cer o lumină (...). Poliţiştii mi-au spus că au primit un telefon de la o persoană, care le-a spus că o femeie a observat un OZN asemănător cu cel pe care îl văzusem eu (...). Un responsabil de la Aeroportul Ipswin a confirmat căderea de curent electric, dar nu a raportat existenţa vreunui obiect zburător neidentificat. Forţele Aeriene Regale (RAF) au anunţat că nici un avion nu a fost înregistrat pe radar la acea oră. Furnizorii de electricitate m-au informat că motivul pentru care a existat acea pană de curent a fost o defecţiune tehnică din cauza unei mici inundaţii. Un responsabil RAF mi-a precizat că a văzut o lumină albă staţionând pe cer şi o luminiţă roşie care <> parcă din lumina aceea mare, semănând cu o paraşută în flăcări(...)."


100 DE OBIECTE ZBURăTOARE
Una dintre cele mai spectaculoase mărturii cuprinse în dosarele Ministerului Apărării datează din după-amiaza zilei de 31 octombrie 1989, când mai mulţi oameni - responsabili din Aviaţie, observatori de păsări şi alţii - au observat între 50 şi 100 de obiecte "albe şi rotunde, fiecare având un fel de aripioară ataşte de fuselaj". Potrivit unor mărturii, fiecare dintre aceste obiecte era de dimensiunea unui balon. Ciudata apariţie nu a fost surprinsă de radarele de la baza Forţelor Aeriene Regale de la Wyton.

ÎNTÂLNIRE DE GRADUL III
La 23 martie 1988, orele 21.10, o femeie a declarat unui responsabil de la Baza aeriană Casford că a văzut un obiect în formă de cub, cu o latură luminată în roşu şi o alta în verde. Potrivit martorului, cerul era senin Deasupra avea un fel de dom cu un geam mare, în spatele căruia se aflau trei extratereştri - "doi erau aşezaţi şi unul stătea în picioare. Toţi trei purtau costume albe. Iniţial, obiectul în care se aflau cei trei nu scotea nici un zgomot. Când obiectul s-a apropiat de femeie, s-a auzit un zgomot pe care martorul nu l-a putut descrie. De asemenea, nu exista nici un miros specific în jur. Femeia a alergat în casă şi s-a uitat la obiect de la geam. L-a văzut dispărând şi a observat cum a lăsat în urma lui trei urme de lumină, fiecare având câte patru culori.

DIAMANTUL DIN SCOŢIA
Unul dintre cele mai terifiante cazuri ale apariţiilor de OZN a fost înregistrat la 4 august 1990, când pe cerul Scoţiei a fost observat un obiect în formă de diamant. Timp de zece minute, mai mulţi martori au putut vedea ciudatul obiect suspendat în aer. Ulterior, aparatul a dispărut cu o viteză uluitoare. Ministerul Apărării a primit de la un ziar scoţian şase fotografii şi a fost solicitat să le comenteze. Cu această ocazie, ministerul a informat alte instituţii ale statului, cerându-le să transmită imediat presei că "nici o concluzie nu a fost trasă cu privire la obiectul mare în formă de diamant".

MISTERUL CĂPITANULUI
Între documentele desecretizate se află şi dosarul căpitanului William Schaffner, membru al Forţelor Aeriene americane, care şi-a pierdut viaţa la 8 septembrie 1970 deasupra Mării Nordului. Potrivit unor informaţii ale vremii, americanul ar fi murit în urma prăbuşirii avionului său în mare, prăbuşire cauzată de... un obiect zburător neidentificat. Presa de-atunci nu a ezitat să scrie o serie de articole, în care se arăta că ofiţerul se afla într-o misiune de urmărire a unui OZN. De altfel, conform ziarului britanic Grimsby Evening Telegraph, în ultimul mesaj transmis de la bordul avionului său, căpitanul în vârstă de 28 de ani declara că a văzut un obiect în formă conică, urmat de un altul care semăna cu "o minge mare de fotbal, realizată din sticlă".

Versiunea oficială a fost că pilotul, care se afla într-o misiune de antrenament pe timp de noapte, a estimat greşit distanţa între burta avionului şi luciul apei şi s-a prăbuşit. Epava aparatului a fost găsită la câteva săptămâni după ce a fost anunţată dispariţia militarului de la baza la care fusese staţionat - Baza Forţelor Aeriene Regale Binbrook din Lincolnshire (Marea Britanie). Dar nici urmă de căpitan printre fiarele contorsionate. Documentele britanice susţin în continuare că incidentul în care a fost implicat căpitanul Schaffner nu a avut nici o legătură cu vreo apariţie a unui OZN.

×
Subiecte în articol: văzut femeie obiect dezvaluiri dezv