x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Maşina verde de lux

Maşina verde de lux

de Anca Aldea    |    01 Apr 2009   •   00:00
Maşina verde de lux
Sursa foto: Tesla Motors/Reuters

Americanii de la Tesla Motors au prezentat, săptămâna trecută, modelul unei maşini de lux ecologice, pe care urmează să-l construiască în serie. Producătorii speră ca Modelul S al Tesla Motors să ajute la revigorarea industriei auto din Statele Unite.





Maşina este sută la sută electrică, are patru uşi şi o capacitate de şapte locuri (cinci adulţi şi doi copii), iar portbagajul este suficient de încăpător, în el putând intra o bicicletă sau chiar o placă de surf. Modelul S, care are o autonomie de până la 480 de kilometri (cu o singură încărcare electrică), costă până în 60.000 de dolari (în SUA), dar primele comenzi vor fi onorate abia după a doua jumătate a lui 2011, scrie presa britanică. Maşina va funcţiona pe bază de baterii litiu-ion, care pot fi încărcate fie în 45 de minute, fie în patru ore. Potrivit directorului executiv al companiei Tesla Motors, Elon Musk, planul de producţie este de aproximativ 20.000 de bucăţi pe an.

Deşi preţul este destul de piperat, mai ales acum în plină criză, responsabilii de la Tesla Motors spun că Modelul S are totuşi câteva avantaje - fiind „verde", maşina este scutită de anumite taxe, nu are nevoie de alimentare cu combustibil şi necesită o întreţinere accesibilă din punct de vedere financiar.

Deocamdată, Tesla Motors negociază cu statul american un împrumut în valoare de 350 de milioane de dolari. Răspunsul întârzie însă să vină pentru că, potrivit ediţiei online a cotidianului britanic The Telegraph, autorităţile federale din SUA caută în prezent soluţii pentru salvarea industriei auto tradiţionale, cu precădere a marilor companii cu tradiţie.

Tesla Motors nu este însă la prima lovitură dată pieţei „verzi" a automobilelor. Producătorii americani sunt deja cunoscuţi pentru maşina eletrică sport Roadster, a cărei valoare pe piaţă este de peste 100.000 de dolari. Până în prezent doar 300 de Roadster-e au văzut lumină zilei, iar pe lista de aşteptare se află încă peste 1.000 de clienţi doritori să achiziţioneze acest model.

×
Subiecte în articol: verde!