x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Masinile de cusut

Masinile de cusut

de Adela Cristina Teodorescu    |    28 Feb 2008   •   00:00

Iniţial refuzate de către croitori, apoi utilizate din ce în ce mai des datorită rezultatelor eficiente, maşinile de cusut reprezintă una dintre cele mai importante şi mai utile invenţii ale omenirii.

Iniţial refuzate de către croitori, apoi utilizate din ce în ce mai des datorită rezultatelor eficiente, maşinile de cusut reprezintă una dintre cele mai importante şi mai utile invenţii ale omenirii.

 

 

Apariţia maşinilor de cusut, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a generat, în mod neaşteptat, o revoltă a croitorilor tradiţionali, care erau dedicaţi cusutului de mână şi brodării manuale, aceste obiceiuri fiind vechi de mai bine de 2.000 de ani. Primele ace au fost confecţionate din aşchiile oaselor şi ale coarnelor de animale, urmate, după câteva secole, de acele din fier, în secolul al XIV-lea, şi de cele cu găuri pentru aţă, în secolul al XV-lea. În ciuda rezistenţei pe care a întâmpinat-o din partea breslei croitorilor, ideea utilizării unei maşini de cusut a luat naştere o dată cu primul patent al unui model mecanizat menit să uşureze cusutul pânzei şi al pielii, obţinut în 1790 de către inventatorul britanic Thomas Saint. Dispozitivul nu a avut succes. Câţiva ani mai târziu, respectând planurile inventatorului, “maşinăria” a necesitat modificări majore pentru a putea funcţiona. Primele rezultate practice ale utilizării unei maşini de cusut s-au văzut aproape 40 de ani mai târziu, când Barthelemy Thimmoniér a perfecţionat maşina de cusut în lanţ. Inventatorul a obţinut patentul în anul 1841 şi a pus bazele primei fabrici de cusut haine militare din Paris cu ajutorul a 80 de astfel de maşini. 

Atunci când vine vorba de maşini de cusut, în mintea tuturor pluteşte numele Singer. În spatele acestui nume se află inventatorul Isaac Merritt Singer, omul care în 1851 a găsit o maşină de cusut timpurie, pe care a perfecţionat-o în numai 11 zile.

Numele Singer este legat şi de un val de isterie care a lovit România în urmă cu mai mulţi ani. În anii ’90 circulau nenumărate zvonuri, conform cărora maşinile Singer, construite înainte de cel de-al doilea război mondial, denumite Zinger, aparţinând majoritar evreilor, conţin o anumită serie ale cărei cifre reprezintă conturi din băncile elveţiene. În plus, se spune că acestea erau inscripţionate pe plăcuţe de platină, astfel că posesorul unei astfel de maşini putea deveni excepţional de bogat. Astăzi există încă oameni care speră că vor descoperi, prin anticariate, acea unică serie aparţinând maşinii de cusut care le va schimba viitorul.

×
Subiecte în articol: cusut dosarele sapiens