x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Maşinuţe din Epoca de piatră?

Maşinuţe din Epoca de piatră?

de Anca Aldea    |    28 Ian 2012   •   21:00
Maşinuţe din Epoca de piatră?

O trasnaie de masinuta, tablite in miniatura, fluiere si papusi, toate realizate din piatra in urma cu 2.800-7.500 de ani, au fost expuse la Muzeul Mardin din Turcia. Specialistii sunt surprinsi de tablitele care nu au mai mult de cinci centimetri, peste care nu se vede deloc ca au trecut aproape trei mii de ani si care reprezinta... un titlu de proprietate asupra unei gradini cu pomi fructiferi.

Arheologul Mesut Alp vorbeste cu mandrie despre colectia scoasa la suprafata in urma cu mai multe luni din situl de la Kiziltepe. El spune ca 'masinuta' bizara, care seamana mai degraba cu un tractor din zilele noastre (dar cine stie ce utilitatea avea in vremurile acelea de demult?), a fost cioplita in piatra moale, probabil de nisip, in urma cu peste sapte milenii. Jurnalistii turci s-au grabit sa afirme ca aceasta este cea mai veche masinuta de jucarie realizata de om, iar pe forumuri se speculeaza mult cu privire la utilitatea ei: 'Aveau timp oamenii din Epoca de piatra sa construiasca jucarii pentru copii?', se intreaba unii internauti, in timp ce altii spun ca vehiculul in miniatura ar fi servit mai degraba la unele ritualuri.

Discutiile sunt incinse pe site-urile de specialitate, unii arheologi sustinand chiar ca 'masinuta' nu este chiar atat de veche pe cat se pare, ea semanand foarte mult cu un car de lupta cu patru roti de tipul celor folosite de sumerieni. Pana cand arheologii turci vor veni cu lamuriri, o intrebare ii macina pe pasionatii domeniului: de unde stiau oamenii Epocii de piatra de felul in care vor arata, mult mai tarziu, masinile sau tractoarele?

×
Subiecte în articol: stiinta