x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Măsuri extreme împotriva schimbărilor climatice

Măsuri extreme împotriva schimbărilor climatice

14 Ian 2010   •   00:00

După eşecul de la Copenhaga, unde liderii lumii nu au reuşit să stabilească ţinte concrete pentru reducerea gazelor cu efect de seră, climatologii pregătesc un summit al experţilor în geoinginerie. Evenimentul va avea loc în martie în California şi este deschis tuturor experţilor în domeniu.



Potrivit ziarului britanic The Guardian, citat de Rador, vor fi discutate măsuri de urgenţă pentru combaterea schimbărilor climatice, precum blocarea razelor solare, pentru a încetini încălzirea globală şi se va aborda şi posibilitatea efectuării unor teste de geoinginerie, care includ pomparea unor particule de praf reflectorizante în aer pentru a reflecta lumina Soarelui astfel încât să fie atenuată creşterea temperaturilor.

Mike MacCracken de la Institutul Climateric din Washington DC, care organizează programul ştiinţific al conferinţei din California, spune că, în majoritate, "discuţiile despre tehnicile de geoinginerie susţin că ar trebui păstrate până când ajungem într-o situaţie de urgenţă. Ei bine, populaţia Arcticii ar putea spune că acum se află într-o situaţie de urgenţă". Tot mai multe studii arată că temperaturile medii la nivel planetar ar putea creşte cu 4 grade Celsius în viitor, înregistrându-se efecte devastatoare pentru speciile de animale sălbatice şi pentru sute de milioane de oameni care ar putea suferi din cauza lipsei de apă şi hrană.

Cercetarea geoingineriei nu este însă pe placul tuturor. Un recent raport întocmit pentru Societatea Suedeză pentru Conservarea Naturii de grupul ETC califică geoingineria drept "un act de geopiraterie" şi avertizează că "lumea se confruntă cu un risc serios de a alege soluţii care se dovedesc a fi noi probleme mondiale". (Rador)

×
Subiecte în articol: natura