x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Materia neagră, pusă sub lupă

Materia neagră, pusă sub lupă

28 Feb 2008   •   00:00

Noi cercetări ale astronomilor asupra a mii de galaxii îndepărtate au dus la descoperirea a unor filamente imense de materie neagră, anunţă New Scientist.

Noi cercetări ale astronomilor asupra a mii de galaxii îndepărtate au dus la descoperirea a unor filamente imense de materie neagră, anunţă New Scientist. Noua descoperire sprijină teoria conform căreia acest tip de materie a ajutat la formarea galaxiilor şi aduce puţină lumină în studiile anterioare care se confruntau cu problema: câtă materie neagră există în univers? Cercetările continuă încă şi au acoperit deja o suprafaţă de cer de 300 de ori mai mare decât suprafaţa unei luni pline. Cei care se ocupă de noile studii sunt o echipă de 19 astronomi de la 11 instituţii, uniţi sub comanda cercetătorului Liping Fu, de la Institutul de Astrofizică din Paris. Datele au fost culese cu ajutorul unei megacamere de 340 de megapixeli, cea mai mare cameră astronomică din lume. Aceasta a fost ataşată la telescopul de 3,6 metri Canada – Franţa – Hawaii.

 

 

 

Observarea materiei negre a fost făcută prin studierea formelor aparente ale galaxiilor. Aceste forme sunt de obicei distorsionate de gravitaţia oricărui tip de materie, ce cauzează refracţia luminii galaxiei, fenomen presupus, se pare, şi de Einstein. Un tipar al acestor distorsiuni indică o reţea vastă de filamente de materie neagră. Unele dintre aceste filamente se întind pe o distanţă de cel puţin 270 de milioane de ani-lumină, ceea ce înseamnă o distanţă de 2.000 de ori cât Calea Lactee. Richard Ellis, cosmolog la Caltech, Pasadena, Statele Unite, a comparat harta cu una a şoselelor ce leagă statele din SUA, pe când Hubble ar oferi o hartă asemănătoate cu cea a şoselelor intrastatale, dar este de părere că rezultatele ambelor cercetări ajută la formarea unei imagini despre structura materiei negre în univers.

 

 

 

Până acum, astronomii se loveau de mari discrepanţe în măsurările cosmice. Cercetări anterioare sugerau că materia neagră este grupată mai strâns decât arătau studiile relicvelor de radiaţii microunde ce proveneau de la big bang. Noile descoperiri au făcut lumină în această privinţă: studiile radiaţiilor microunde erau corecte. 25% din univers este ocupat de materia neagră. Restul este ocupat de 71% energie neagră, şi de 4% materie luminoasă obişnuită. Teoreticienii sunt de părere că după big bang materia neagră s-a prăbuşit sub propria forţă gravitaţională, sfărâmându-se în picături şi filamente ce au atras şi au compresat gazele pentru a forma noi galaxii. Prin rezultatele obţinute din studierea unei părţi cât mai mari din cer, astronomii speră să poată răspunde celor mai arzătoare întrebări despre materia neagră. Una dintre aceste întrebări ar fi: este materia neagră într-adevăr o substanţă invizibilă sau doar o schimbare la scară largă în forţa gravitaţională? Momentan se presupune că este o substanţă ce nu absoarbe, nici nu emite lumină, ceea ce o face să fie invizibilă. (A.Z.)

 

 

 

 

Lumi paralele?

Conform noilor cercetări efectuate prin intermediul telescopului spaţial Spitzer de la NASA, 60% din stelele asemănătoare Soarelui din Calea Lactee ar putea forma planete ca Pământul, relatează ScienceDaily. Cu ajutorul telescopului cu infraroşu, astronomii au căutat urme de praf cald în jurul a 309 stele îndepărtate şi au descoperit că stelele mai tinere, de la 10 până la 20 de milioane de ani, sunt înconjurate de praf la diverse distanţe. “Din aceste observaţii presupunem prezenţa unor corpuri stâncoase mari care se lovesc între ele şi produc praf”, a declarat Michael Meyer, de la Universitatea din Arizona, Tucson.

 

 

 

 

Ape martiene

Astronomii americani şi olandezi presupun că apele subterane au săpat pe suprafaţa lui Marte formaţiuni geologice cu trepte, ca nişte scări în formă de evantai, anunţă Reuters. Până acum s-au descoperit 200 de bazine cu astfel de formaţiuni, unele dintre ele cu o lăţime de peste 14 kilometri. Erin Kraal, cercetător la Universitatea Virginia Tech şi conducătorul studiului, a declarat pentru revista Nature că scările s-au format destul de repede, în decursul a câtorva decenii cu ajutorul a mari cantităţi de apă.

 

 

 

 

Români în competiţie spaţială

Au fost anunţate primele zece echipe care au acceptat provocarea competiţiei Google Lunar X Prize, pentru premiul în valoare de 30 de milioane de dolari, scrie NewsOxy. Printre echipele înscrise se numără şi o echipă de oameni de ştiinţă de origine română din judeţul Vâlcea. Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), condusă de Dumitru Popescu, a mai participat şi la concursul Ansari X PRIZE. Cele zece concurente se vor întrece în încercarea de a ateriza pe Lună cu o rachetă spaţială. Racheta trebuie să parcurgă cel puţin 500 de metri şi să înregistreze date foto şi video pe care să le trimită înapoi pe Pământ.

×
Subiecte în articol: neagra spatiul cosmic materia